Чи посилять мовну політику в Ужгороді?

Чи посилять мовну політику в Ужгороді?
Важливість посилення регіональної мовної політики, розроблення та функціонування в Ужгороді міської програми сприяння і розвитку української мови як державної обговорили сьогодні на зустрічі міського голови Богдана Андріїва із Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем.

 

Участь у зустрічі взяли і секретар міської ради Арсен Мелкумян, заступники міського голови Вадим Борець та Юрій Рахівський, начальниця управління освіти міськради Наталія Баранюк, начальниця управління у справах культури, молоді та спорту міськради Алла Чернобук.

Тараса Креміня поінформували, що управління освіти Ужгородської міської ради активно працює над проєктом Комплексної програми розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя Ужгородської міської територіальної громади. Заплановані, після підтримання програми у сесійній залі, низка заходів, які передбачають передусім популяризацію української мови, культури та історичної пам’яті української нації – наукових, культурних, інформаційних, освітніх та просвітницьких.

Відзначалося також, що актуальними залишаються питання зміцнення статусу української мови як державної; забезпечення дотримання посадовими та службовими особами Закону щодо обов’язковості використання державної мови під час виконання своїх службових обов’язків; розроблення та відкриття мережі курсів з вивчення української мови, зокрема онлайн; популяризація, підняття престижу української мови серед молоді; впровадження та підтримка інновацій щодо розвитку сучасних культурних сфер; збереження культурної спадщини як основи національної культури та розширення доступу до неї громадян тощо.

В Ужгороді, місті, де живуть представники багатьох національностей, функціонують заклади освіти з навчанням угорською, словацькою та російською мовами. Однак у зв’язку із повномасштабним вторгненням росії в Україну у спеціалізованій школі №3, яка забезпечувала вивчення російської мови як мови національної меншини, педагогічна рада прийняла рішення про перехід на навчання виключно державною мовою. Це стало проявом ще більшої згуртованості та усвідомлення цінності української мови як духовної сили українського народу та невід’ємної частини національної самобутності.

Міська мовна програма, підсумували, сприятиме зміцненню та утвердженню української мови в усіх сферах суспільного життя, формуватиме якісне україномовне середовище.

 

30 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів