Торік в Ужгороді освоєно 409,1 млн. грн. капітальних інвестицій

Позитивна динаміка інвестицій в основний капітал спостерігалась протягом 2000-2004 років. Однак за 2005 рік відбулося зменшення їх об’єму в повірнянні з 2004 роком на 48,2%, і показник становив 273,2 млн. грн.

 

Економічна діяльність окремих господарюючих суб’єктів та країни в цілому значною мірою характеризується обсягом здійснюваних інвестицій. Терміни "інвестиції", "інвестування", "інвестиційний процес", "інвестиційна діяльність", "інвестиційна політика" стали вживатись у нашій країні порівняно нещодавно. Тому поняття та сутність цих термінів у нашій економічній літературі все ще трактуються по-різному. Так, наприклад, поняття "інвестиції" ототожнюється з капітальними вкладеннями, "інвестиційна діяльність" - з інвестуванням. Хоча ці поняття за своєю суттю та економічним змістом не однозначні.
За фінансовим визначенням, інвестиції — це всі види активів (коштів), що вкладаються в господарчу діяльність з метою отримання доходу.
Економічне визначення інвестицій можна сформулювати таким чином: інвестиції - це видатки на створення, розширення, реконструкцію та технічне переозброєння основного капіталу, а також на пов’язані з цим зміни оборотного капіталу, оскільки зміни у товарно-матеріальних запасах здебільшого залежать від руху видатків на основний капітал.
Основною метою інвестиційної діяльності є забезпечення найбільш ефективних шляхів реалізації інвестиційної стратегії компанії (фірми), підприємства на окремих етапах їх розвитку.

Інвестиційна політика в кожен період розвитку суспільства визначається співвідношенням довгострокових вкладень капіталу в різні галузі економіки та у виробничу сферу всередині країни та за кордоном. Загалом інвестуються промисловість, транспорт, сільське господарство, житлове будівництво, наука, система підготовки кадрів та інші сфери життєдіяльності суспільства.
Капітальні вкладення являють собою складну економічну категорію вартісних та матеріально-речових факторів, перетворюваних у системі капітального будівництва в основні фонди, що безпосередньо впливають на темпи та характер розвитку суспільного виробництва. Вони виступають як матеріалізована форма технічного прогресу, найважливіший фактор інтенсифікації, підвищення темпів та ефективності розвитку суспільного виробництва.
В обсяги інвестицій в основний капітал (капітальних вкладень) включені витрати на капітальне будівництво (нове будівництво, реконструкцію, розширення та технічне переоснащення діючих підприємств усіх видів економічної діяльності, витрати на будівництво об’єктів житлово-цивільного призначення); витрати на придбання машин та обладнання без здійснення капітального будівництва.
Розрахунки інвестицій в основний капітал на одну особу здійснені виходячи з середньорічної кількості постійного населення.
Дані з інвестицій в основний капітал за видами економічної діяльності наведені виходячи з призначення основних засобів (сфери діяльності, в якій вони будуть функціонувати), у розвиток яких були спрямовані ці інвестиції.
Суми податку на додану вартість входять до складових капітальних інвестицій та інвестицій в основний капітал.
Показники структури інвестицій розраховані виходячи із їх складових у фактичних цінах відповідних років.

Вплив капітальних вкладень на суспільне виробництво виражається у досягненні високого рівня продуктивності суспільної праці, неухильному рості національного прибутку та підвищенні життєвого рівня населення.
В м. Ужгороді протягом 2005 року суб’єктами господарської діяльності усіх форм власності, за рахунок усіх джерел фінансування, освоєно 409,1 млн. грн. капітальних інвестицій, з яких у процентному відношенні 66,8% спрямовано в основний капітал, 6,4% - витрати на інші необоротні матеріальні активи, 26,0% - витрати пов’язані з поліпшенням об’єкта, та 0,8% - інвестиції в нематеріальні активи.

Позитивна динаміка інвестицій в основний капітал спостерігалась протягом 2000-2004 років. Однак за 2005 рік відбулося зменшення їх об’єму в повірнянні з 2004 роком на 48,2%, і показник становив 273,2 млн. грн. В результаті загального зменшення, приємним є той факт, що зросли надходження за 2005 рік з місцевих бюджетів на 9,5%, і склали 28,8 млн. грн., кредити банків – у три рази (66,9 млн. грн.), від вітчизняних інвестиційних компаній більш як у 3,5 рази (2,7 млн. грн.)

Як і в минулі роки у 2005 році основним джерелом фінансування залишалися власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 25,9% загального обсягу інвестицій, або 70,9 млн.грн., однак їх обсяг порівняно з 2004 роком зменшено на 81,5%. Спостерігалось також зменшення інвестицій в основний капітал на 47,6% за рахунок коштів державного бюджету. Іноземні інвестори зменшили інвестування економіки міста на 13,2%.

У технологічній структурі інвестицій в основний капітал переважають витрати на будівельно-монтажні роботи. У 2005 році питома вага цих витрат проти попереднього року знизилася на 63,4%, а витрати на придбання машин обладнання та устаткування для новозбудованих об’єктів, реконструкції і технічного переоснащення діючих підприємств – на 33,4%. Інші капітальні роботи і витрати складають 6,5 млн. грн., або 2,4 відсотки загального обсягу інвестицій в основний капітал.

[i]Відділ статистики в місті Ужгороді[/i]

 

15 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів