21 ХРАМ – ЗА ТРИ ДНІ

ЕКСПЕДИЦІЯ “КУЛЬТУРНОГО БРАТСТВА” ПРОЛЯГЛА ДО СЛОВАЧЧИНИ ТА ПОЛЬЩІ

 

Асоціація журналістів і культурологів “Культурне братство” разом з Мукачівською греко-католицькою єпархією організувала експедицію по храмах Словаччини та Польщі. Мета поїздки – ознайомитися з тамтешнім церковним життям. Подібна акція відбулася два роки тому, коли культурологи відвідали храми Центральної та Східної Словаччини.

Провідником журналістів став сам єпископ Мілан Шашік та його секретар о.Петро Береш. У Словаччині закарпатці змогли ознайомитися з греко-католицькою церквою у Свиднику, в якій правив будитель Олександр Павлович та намилувалися дерев’яним храмом, збудований у Нижньому Комарнику відомим українським архітектором і дослідником Володимиром Січинським.

У Польщі журналісти відвідали головні монастирі лазаристів, домініканців, францисканців, павлікіанців, кларисок. Побували у найсучаснішому польському храмі і найдавнішому, а також – у резиденції польських королів у Кракові. Окрім того, помолилися у церкві, розташованій на теренах найбільшого концтабору ХХ століття в Освєнцімі, в якому загинуло півтора мільйони людей. Відвідали закарпатці і будинок-музей у Вадовіце, де народився легендарний Папа Римський Іван Павло ІІ.

Загалом культурологи побували в 21-му оригінальному храмі наших сусідів, що справило незабутнє враження і спонукало до роздумів та порівнянь із українською реальністю.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород.

 

17 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів