долина нарцисів волає SOS!

Білі квітки ростуть на 250-ти гектарах землі – тепер вже не родючої. Нарциси засихають від недостатньої вологості грунту.

 

Поки туристи та романтики з усього світу милуються запашним дивом, науковці розробляють методи порятунку. Вони вже є. Проте, врятувати спраглих нарцисів від загибелі вчені не можуть. Грошей не мають.

На Закарпатті розквітла єдина у світі долина нарцисів. Більше ніде у незайманому стані ці реліктові квіти не збереглися. Унікальна пелюсткова краса, що росте тут з льодовикового періоду, нині під загрозою зникнення. Квітуча долина всихає. Змінився гідрологічний режим ґрунтів і квітам не вистачає вологи. Науковці кажуть, що винна проведена тридцять років тому радянськими колгоспами меліорація.

Богдан Годованець, науковий співробітник Карпатського біосферного заповідника:

"Наслідки меліорації ми відчуваємо і зараз. Долина висихає. Змінено гідрологічний режим. Нарцис -це вид, який потребує певних зволожених місць, екологічні умови зростання змінилися і його стає менше. Нарцис зникає".

Рятуючи унікальні квіти вчені розробили спеціальні програми для дослідження ґрунтових вод та біологічних особливостей нарциса вузьколистого. Та на це нема грошей. Вистачає хіба що на вирубування верболозу, який з усіх боків насувається на квітучу долину. І місцеві мешканці, і туристи, що раніше тут бували, кажуть: смарагдове поле щороку рідшає.

Мар`яна Олос, турист:

"Раніше їх було набагато більше і набагато красивіше. Тому мені здається, що тут кілометрів 15-20 все було у нарцисах. Зараз їх з кожним роком стає все менше і менше".

Працівники заповідника тішаться, коли в період цвітіння нарцисів йде дощ. Він підживлює квітучу плантацію. Науковцям лишається сподіватися, що наступного року нарцисове царство не зникне. І чарівні квіти знову приваблютивамуть до себе красою.

ICTV

 

19 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів