Закарпаття заполонили нелегали

Щороку навесні їх кількість зростає у геометричній прогресії. Тепла пора - найсприятливіший час для штурму кордонів із Євросоюзом. Експерти вважають, що потребує термінових змін та доповнень закон "Про біженців".

 

Люди специфічної неєвропейської зовнішності вже стали звичним явищем в Ужгороді. Вони не ховаються, відвідують публічні місця, заводять знайомства. І усі закарпатці знають про справжню мету їх перебування у прикордонній зоні. Нелегальні мігранти з Азії, а останнім часом і з Чечні та Молдови рвуться до країн Євросоюзу. І для цього на думку міліції знайшли дірку в законі.

Юрій Рахівський, начальник УМВСУ в Закарпаській області:
- Для того щоби, будемо казати, на легальному становищі знаходитися на території області.

Торік мігранти подали понад 1000 заяв про надання їм статусу біженця. Жодну з них не задовільнили. Але нелегалів не це цікавить. Їм потрібні довідки для звільнення з пункту тимчасового утримання. Заяви у Державному комітеті з питань національностей та міграції розглядають до трьох місяців. Часу досить, щоб знову спробувати подолати кордон. Зміни у Законі "Про біженців" мають стосуватися продовження перебування нелегалів у міграційному центрі до винесення відповідного рішення щодо надання статусу біженця. Потрібно також передбачити юридичну відповідальність міжнародних гуманітарних організацій, які опікуються легалізацією мігрантів в Україні.

Олег Гаваші, голова Закарпатської облдержадміністрації:
- Я важаю, що при тому, що найбільша кількість нелегальних мігрантів затримується на території Закарпатської області повинно бути вирішено питання видворення їх за межі України, а поки це неможливо, згідно чинного законодавства вони повинні утримуватися у таборах тимчасового утримання нелегалів, ці табори треба робити якраз подальше від кордону.

Що ж до пунктів тимчасового утримання, то єдиний існуючий поблизу села Павшино в Мукачівському районі розташований в оперативному підпорядкуванні прикордонників. Через брак коштів міліція відмовляється забирати його на свій баланс.

Павло Шишолін, перший заступник голови Державної прикордонної служби України:
- На сьогоднішній день в Україні немає ні одного офіційного пункту тимчасового утримання незаконних мігрантів, незважаючи на те, що це питання було в Указах Президента, якими затверджено було дві програми притидії незаконній міграції. На жаль, проблема невирішена і тому сьогодні ми знаходимося в позаправовому полі з утриманням тих, які знаходяться у нас.

Але схоже, що чекати внесення змін до Закону про біженців, доведеться довго. А тому вже зараз прикордонники розпочали створювати в кожному загоні невеликі пункти тимчасового утримання нелегалів. Щоб бодай так регулювати їх кількість у населених пунктах області.

Галина Яйцева, Андрій Гоцуляк, 5 канал

 

22 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів