Підсніжники, білоцвіти, шафрани: нацпарк "Синевир" на Закарпатті квітує (ФОТО)

Підсніжники, білоцвіти, шафрани: нацпарк "Синевир" на Закарпатті квітує (ФОТО)
З 15 березня цього року інтенсивно почали вегетувати ранньовесняні рослини, такі як: підсніжник звичайний, або білосніжний (Galanthus nivalis L), білоцвіт весняний (Leucojum vernum L), Шафран Гейфеля, крокус Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb).

 

Підсні?жник звичайний, або білосніжний має неоціненний природоохоронний статус. Білоцві?т весня?ний є вразливим видом, а шафран Гейфеля також має неоціненний природний статус.

Перші два види належать до родини амарилісових, а третій - до півникових. Всі три види здебільшого утворюють суцільні і фрагментовані популяції. Підсніжник білосніжний європейсько-середземний вид - на східній межі ареалу. Білоцвіт весняний середньо європейський вид - на східній межі ареалу. Шафран Гейфелів Карпатсько-балканський, альпійський вид - на південно-східній межі ареалу.

Всі три види є ефемероїдами, багаторічниками, цибулинкові, з притаманними для них періодами розвитку. Здебільшого зростають як на прилісових луках і лісах, так і на після лісових луках, вздовж річок і потічків, часто на схилах. За созологічним статусом види належать до національної охорони (Червона книга України). 

В НПП «Синевир» проводиться патрулювання щодо забезпечення їх охорони, на локалітетах, де вони зростають, обмежується господарська і рекреаційна діяльність. Де часто проводиться науковий моніторинг за їх розвитком, по скільки вони не терплять синузіальних змін рослинності, витоптування і зривання під час вегетації, – повідомляють в НПП "Синевир".

 

21 березня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів