ІВАНА ФРАНКА ВШАНУВАЛИ ТЕАТРАЛЬНИМ ФЕСТИВАЛЕМ

Закарпатці здивували всеукраїнською прем’єрою

 

Цього року Україна відзначає 150-річчя з дня народження Івана Франка. З цієї нагоди Міністерством культури заплановано кілька неординарних заходів. Зокрема, з 22 по 25 травня в Івано-Франківську пройшов фестиваль театральних вистав про Франка або за його творами. Таке вшанування видатного українця проводилося вперше.

За словами художнього керівника фестивалю, народного артиста Святослава Максимчука, сам факт проведення такої акції – це великий плюс. Але мінусом є те, що тільки шість театрів в Україні нині представлені постаттю Франка. До Івано-Франківська приїхали українські театри зі Львова, Луганська, Кіровограда та Ужгорода. Особливо виділилися закарпатці, які привезли всеукраїнську прем’єру за п’єсою “Майстер Чирняк”. Адже це перше прочитання цього твору Каменяра на сцені.

Режисер Олександр Саркісьянц зумів настільки осучаснити понад сторічну драму, що в переповненому залі байдужим не залишився ніхто. Вистава виявилася надзвичайно співголосною нашому часу. Роботу Закарпатського українського обласного музично-драматичного театру глядачі проводжали оваціями. Вистава закарпатців настільки сподобалася, що її вже запросили показати у Львові. До речі, “Страшна сила” (“Майстер Чирняк”) є шостою прем’єрою нашого театру у цьому сезоні.

А в рамках вшанування творчості Франка у червні відбудеться кінофестиваль за його творами. Вийдуть також аудіодиски у виконанні відомих українських декламаторів. Буде відремонтовано дорогу та проведено газ до рідного села Нагуєвичі, відреставровано меморіальний музей.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород--Івано-Франківськ.

 

25 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів