КОЖЕН СЬОМИЙ ТРАВМОВАНИЙ НА ЗАКАРПАТТІ - ДИТИНА

Щороку на Україні виникають тисячі надзвичайних подій, які часто призводять до травм та каліцтв, а іноді мають смертельні наслідки. Доказ цьому - статистичні дані. Так, до прикладу, тільки в невеликому Закарпатті у 2005 році з різноманітних причин сталося 49 тисяч 676 нещасних випадків невиробничого характеру, які призвели до травмування понад 50 тисяч громадян, з яких більше тисячі людей втратили найдорожче що є – життя.

 

З огляду на вказані цифри, можна сміливо стверджувати що кожен 24 закарпатець так чи інакше травмувався, а на 1,2 тисяч випадків припадає один смертельний.

Однак, особливе занепокоєння викликає дитячий травматизм, рівень якого в області досить великий. Так за статистикою, у кожному сьомому випадку травмування людей, один припадає на малолітнє покоління. Впродовж минулого року з різних причин до лікувальних закладів звернулося 1 тисяча 977 маленьких громадян. Найбільша кількість травм (4703 випадки) сталося через випадкові падіння, під час ігор, чи катання на роликах, велосипедах і таке інше, 360 дітей було травмовано через контакти з домашніми тваринами, 173 рази діти потрапляли на лікарні ліжка через отруєння продуктами харчування та безалкогольними напоями. У минулому році навіть мав місце випадок із фатальними наслідками. Як встановили фахівці, до цього призвела безвідповідальність батьків, котрі дитину, якій ще не виповнилося навіть одного року, нагодували грибами.
Загалом впродовж 2005 року з різних причин загинуло 35 маленьких громадян. Найбільше (10 випадків) сталося через дорожньо-транспортні пригоди, ще мали місце з трагічними наслідками випадки через випадкові падіння та пожежі.

Невтішною є й цьогорічна статистика, за якою вже впродовж першого кварталу 2006 року в області зареєстровано 1 тисячу 977 травмувань серед підростаючого покоління, 5 з яких закінчилися трагічно.

В головному управлінні МНС України в Закарпатській області вважають, що пік дитячого травматизму припадає на канікулярний період, особливо в літні місяці, коли більшість дітей через зайнятість батьків опиняється на вулиці.

Впродовж цього часу збільшується й кількість пожеж, що стаються через дитячі пустощі з вогнем, наслідки яких даються взнаки і на їхньому здоров’ї. Тільки впродовж минулого року через цю причину на лікарняні ліжка потрапило десятеро дітей у віці до 15 років.

Окрім того, незабаром відкриється купальний сезон, від якого слід чекати неприємностей на воді. Непоодинокими є випадки, коли малолітні виходять на водойми без нагляду дорослих. Минулоріч на водних об’єктах десять дітей отримали різного роду тілесні ушкодження, а в одному випадку купання закінчилося смертельними наслідками.

Щоб запобігти випадкам травмування, чи загибелі дітей у різного роду нестандартних ситуаціях оперативно-рятувальною службою спільно з освітянами проводиться клопітка робота у справі попередження дитячого травматизму.

Зі слів Юрія Чижмаря, начальника закарпатських рятувальників, очолюване ним Головне управління проводить місячники з попередження пожеж від дитячих пустощів, Тижні знань правил безпечної життєдіяльності, Дні знань правил обережного поводження з вогнем, зустрічі працівників пожежно-рятувальної служби з дошкільнятами, школярами. В планах рятувальників й відвідини закладів відпочинку й оздоровлення дітей під час літніх канікул, де вони в доступній для дітей формі роз’яснюватимуть правила пожежної безпеки та правила поводження в різних надзвичайних ситуаціях, в які може потрапити людина.

Однак, вся ця робота буде марною, якщо до цієї проблеми не будуть долучатися й батьки. Біля кожної дитини рятувальника чи вчителя не поставиш, а особливо під час канікул, коли більшу частину дня дітлахи залишаються без нагляду. Тому батькам потрібно не залишатися осторонь цієї проблеми, а все ж, навіть попри надмірну зайнятість!, знайти кільканадцять хвилин для того, щоб розповісти дітям про основи культури особистої безпеки.

В іншому випадку ми приречені з жалем спостерігати як зростає крива дитячого травматизму, тоді як за кожною одиничкою у графі „необережне поводження з вогнем” чи „необережне поводження на воді” – долі наших маленьких громадян.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області

 

30 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів