РНОКПП: факти, які треба знати про цей документ

РНОКПП: факти, які треба знати про цей документ

 

Паспорт та РНОКПП — це найголовніші документи, які має кожен громадянин України. РНОКПП раніше називали податковим номером. Подекуди ця назва, як і абревіатура ІПН, досі використовується. Але згідно з законодавством документ називається саме «реєстраційний номер облікової картки платника податків», скорочено РНОКПП.

Хто може отримати РНОКПП?

Номер надається кожному громадянину країни незалежно від віку. Для неповнолітніх його оформляють батьки або опікуни за потреби. В інших випадках РНОКПП громадянин отримує самостійно після досягнення повноліття.

Іноземці, які не мають громадянства України, але здійснюють трудову діяльність в її межах, також мають оформити реєстраційний номер.

Номер присвоюється раз на все життя. За зміни прізвища чи інших даних їх додають до наявного номера. Після смерті власника РНОКПП номер не передається іншим особам, а зберігається в архівах протягом 75 років.

Під час отримання РНОКПП громадянину вручають паперову картку, на якій вказані особисті дані власника та саме унікальний набір цифр, який і є реєстраційним номером.

Хто може відмовитись від отримання РНОКПП?

Зазвичай відмовляються від отримання реєстраційного номера люди з релігійними переконаннями, але зробити це може будь-який громадянин. Для цього потрібно повідомити податкову службу про своє бажання. Це можна зробити онлайн чи під час особистого відвідування установи. Відмова підтверджується відповідною заявою.

Громадян, які відмовились від номера, вносять до окремого реєстру та ідентифікують, використовуючи ПІБ та номер паспорта. В паспорт вноситься відповідна відмітка, яка підтверджує право громадянина на оформлення документів без надання РНОКПП. Проте така форма ідентифікації не надає жодних переваг та може подовжити чи ускладнити оформлення інших документів.

Для чого потрібен реєстраційний номер

Спочатку РНОКПП був введений, щоб спростити роботу фіскальної служби, але поступово він увійшов в усі сфери життя. Наразі без реєстраційного номера проблематично оформити угоди, влаштуватися на роботу, оформлювати соціальні виплати та виконувати ще багато задач. Реєстраційний номер знадобиться:

  1. Для перерахування податків за оформленого робітника. Тобто влаштовуючись на роботу, потрібно надати компанії РНОКПП.
  2. Приватним підприємцям. Щоб фіскальна служба змогла визначити надходження від ФОП.
  3. Щоб відкрити рахунок або отримати кредитні кошти. Банківські установи також перераховують податки.
  4. Під час оформлення угод щодо придбання нерухомості, автомобілів чи інших матеріальних цінностей.
  5. Під час оформлення пенсій та інших виплат від держави.

Як перевірити РНОКПП?

Перевіркою дійсності реєстраційних номерів займається тільки Державна фіскальна служба. Саме вони здатні надати точну інформацію за реєстраційним номером.

Цікаві факти про РНОКПП

У наборі цифр номера закодована певна інформація. Наприклад, передостання відображає стать власника. Для чоловіків використовують непарну, а для жінок — парну цифру.

Номер використовують для ідентифікації військовослужбовців, який гравіюють на особистий жетон воїна.

Хоменко В.П. (колишній заступник міністра МВС) випадково отримав 2 різних РНОКПП. Це сталося через помилку у даті народження в першому номері. Другий було оформлено вже на правильні дані, тобто система розпізнала його, як двох різних людей.

Якщо двоє близнюків будуть одночасно отримувати номер, цифри не будуть послідовними.

У 2020 році реєстраційний номер було додано в додаток «Дія». Відтоді громадяни отримали можливість користуватися РНОКПП без паперового документа.

Як внести зміни до РНОКПП?

Номер залишається незмінним протягом усього життя. Але це не означає, що податкову не потрібно інформувати про зміни, що відбулися. Це стосується зміни місця прописки, прізвища або інших важливих даних. Інформувати фіскальну службу можна особисто або онлайн. Працівники податкової внесуть необхідні дані в облікову картку. Після зміни прізвища потрібно також замовити оновлений паперовий РНОКПП з дійсною інформацією.

 

24 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів