ПІДПРИЄМЦЯМ НАМАГАЮТЬСЯ ПОЛЕГШИТИ ЖИТТЯ

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: „Чи полегшує життя підприємцям Закарпаття дозвільна система?”

 

Систему дозволів в Україні для здійснення підприємницької діяльності регулюють понад 150 законів, 500 постанов Кабміну та понад 1500 нормативно-правових актів, — повідомив голова Представництва Державного комітету з питань регуляторної політики та підтримки підприємництва в Закарпатській області Роман Турянчик. На його думку, більшість з цих документів є необґрунтованими та недоцільними.
У зв’язку з цим у січні цього року набув чинності Закон України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Згідно ст. 4 Закону відповідні дозвільні структури до 5 жовтня 2006 року повинні привести у відповідність до вимог закону свою нормативно-правову базу, якою користуються при видачі дозволів. Загалом повинно залишитьсь всього 78 дозволів (із наявних сьогодні 1200), визначених за результатами аналізу вітчизняними та міжнародними експертами. Якщо органи виконавчої влади вчасно не впорядкують дозвільну діяльність, то декілька сотень дозволів просто будуть скасовані.
Новий закон фіксує європейські принципи видачі документів дозвільного характеру і встановлює адміністративну відповідальність посадових осіб за порушення процедур видачі дозволів.
Олександр Гладовський, уповноважений Державного комітету з питань регуляторної політики та підтримки підприємництва у Закарпатській області нагадав, що жоден суб’єкт підприємницької діяльності не може почати роботу без отримання певного дозволу. Серед позитивів цього процесу О. Гладовський відзначає наявність у кожному райцентрі краю, містах обласного підпорядкування створені дозвільні офісі. Другий позитив — Держкомпідприємництва та МНС затвердили "революційний документ" щодо видачі т.зв. декларативного дозволу. Тобто якщо суб’єкт підприємницької діяльності не здійснює пожежо- і вибухонебезпечної діяльності, а також застрахував ризики третіх осіб, то отримує дозвіл, не обходячи різні дозвільні структури, у тому числі пожежників. "На цьому позитивні моменти закінчуються і починаються негативи, — свідчить О. Гладовський. — Найпершим є те, що дозвільний закон не діє. З 1200 чинних дозволів станом на 3 березня 200 року скасовано лише 1. У Закарпатті єдині дозвільні офіси почали працювати тільки в Ужгороді, Тячеві і частково Мукачеві. В інших районах підприємець мусить самостійно відвідувати кожну дозвільну структуру, кожній подавати окремий пакет документів. Це забирає час і кошти. Адже за безкоштовними дозволами ховаються різного роду експертні висновки вартістю від 300 до 1500 грн. Ще не почавши працювати, підприємець мусить витратити купу грошей на дозволи".
У Закарпатті, за словами Олександра Гладовського, реєструється більше підприємців, ніж закривають свою діяльність. Але помітною є тенденція збільшення кількості таких, які закінчують діяльність. Найчастіше виною цьому є незнання заплутаного законодавства, у результаті чого із збільшенням прибутків для підприємця збільшуються і ризики. Не усі, наприклад, знають про необхідність отримання додаткових дозволів у процесі роботи, а це може призвести до закриття підприємства на піку його роботи регулюючими структурами (у разі відсутності чи невчасного продовження дії дозволу).
Леся Крайняківська, адміністратор дозвільного офісу Ужгородської міськради розповіла, що створений він був у серпні минулого року і запрацював з уведенням у дію закону. Дозвільний офіс заміняє митарства підприємців 6 відділами і управліннями міської ради та міською санепідемстанцією, також налагоджується співпраця з органами пожежного нагляду. За час роботи до офісу надійшло 932 звернення, видано близько 870 дозволів. Скорочено кількість документів для отримання дозволів і термін їх одержання. Тимчасовий дозвіл в Ужгороді оформлюється протягом двох днів (законом передбачено строк до 5 днів). Проблеми виникають із узгодженням між собою нормативних актів, які сьогодні суперечать новоприйнятому закону. Фахівці сподіваються, що до 5 жовтня ця проблема вирішиться. До кінця року також очікують затвердження Єдиного державного реєстру дозволів, а з часом — включення України до Світового реєстру бізнесу.
За словами Л. Крайняківської, в Ужгороді найчастіше отримують дозволи для діяльності у сфері торгівлі, а у Міжгір’ї, наприклад, — для туристичної діяльності.
Станом на 28 травня цього року в Україні видано понад 31 тисячу дозволів через дозвільні офіси, з них 1647 дозволів видано у Закарпатській області.

 

08 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів