Єдинникам не все дозволено

Здійснюючи підприємницьку діяльність із застосуванням спрощеної системи оподаткування, окремі підприємці не враховують вимоги чинного законодавства, що єдиним податком оподатковуються лише ті доходи, які зазначені у Свідоцтві про сплату єдиного податку

 

Адже відповідно до статті 2 Указу Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва” суб’єкти малого підприємництва - фізичні особи мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку за ставкою, встановленою місцевими радами за місцем державної реєстрації цього платника залежно від виду діяльності.

Необхідно зазначити, що перелік видів діяльності, яку дозволено здійснювати на умовах спрощеної системи оподаткування встановлюється органами місцевого самоврядування.

Якщо суб’єкт підприємницької діяльності, який вибрав спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, одержує протягом звітного року доходи інші, ніж зазначені у Свідоцтві про сплату єдиного податку, то такі доходи протягом року підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах, за правилами та у порядку, встановленими Законом. Тобто, у разі отримання доходів від діяльності, не зазаначеної у свідоцтві, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Однак підприємець "Ф" з Ужгородського району знехтував цими вимогами. Зазначивши у реєстраційних даних та заяві про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності на 2005 рік вид діяльності – оптова торгівля і посередництво в торгівлі, він в той же час виконував навантажувально-розвантажувальні та пакувальні роботи, надавав послуги з перевезення товарів, комплектації асортименту тощо. А одержані за це значні доходи не оподатковував.

За наслідками документальної перевірки йому визначено дохід від здійснення підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування і донараховано понад 143 тис.грн.податків.

Відділ оподаткування фізичних осіб
ДПА у Закарпатській області

 

19 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів