Податкова служба – на етапі утвердження ідеології партнерства

20 червня 2006 року у прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася прес-конференція голови Державної податкової адміністрації у Закарпатській області Тетяни Михайлівни Шаповалової на тему “Про підсумки розвитку та діяльності органів податкової служби за 16 років: досягнення та проблеми”, в якій взяв участь також перший заступник голови ДПА в області Іван Емеріхович Деркач.

 

Історична довідка. З 1 липня 1990 року, відповідно до прийнятої у квітні 1990 року Радою Міністрів УРСР постанови “Про утворення державної податкової служби в Українській УРСР”, в системі Міністерства фінансів України було створено Головну державну податкову інспекцію України та державні податкові інспекції в областях, містах і районах. Наказом ГДПІ України від 14 квітня 1990 року начальником ДПІ у Закарпатській області було призначено М.Г.Волощук.

4 грудня 1990 року Верховна Рада Української РСР прийняла Закон "Про державну податкову службу в Україні", до якого у 1998 році було внесено зміни щодо структури, завдань та функцій, визначених Указом Президента України від 22 серпня 1996 року "Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій".

Сьогодення. На даний час податкову службу в області представляють 10 інспекцій, в складі яких діють 4 відділення, та регіональне управління по контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів, які підпорядковані Державній податковій адміністрації у Закарпатській області, поінформувала журналістів голова ДПІ у Закарпатській області Тетяна Шаповалова. З 1 липня буде відновлено ДПІ у Міжгірському районі. Складовою частиною податкової служби є підрозділи податкової міліції, завданням яких є боротьба із злочинами у сфері оподаткування та боротьба з відмиванням доходів, добутих злочинним шляхом. В цілому в органах податкової служби нашої області трудиться близько 1 тисячі податківців. Вони обслуговують понад 78 тисяч платників податків (17 тисяч юридичних і понад 51 тисячу фізичних осіб). Це у 2,5 рази більше, ніж 10 років тому. У минулому році кожний закарпатський податківець забезпечив надходження до бюджету в середньому 800 тис .грн. А податкові надходження до бюджетів усіх рівнів за 16 років зросли більш як у 20 разів.

За цей час не тільки кількісно, але й якісно змінився склад платників податків Якщо у 1996 році приватні підприємства складали всього 25 відсотків від загального числа зареєстрованих юридичних осіб, то нині їх 83,5 відсотка. В той же час частка загальнодержавних та комунальних підприємств зменшилася з 19 до 15 відсотків. Колективні, які у 1996 році складали більше 53 відсотків, перейшли у приватну форму власності.

Нова ідеологія стосунків. Нині податкові органи, за словами Тетяни Шаповалової, перебувають на етапі утвердження нової ідеології стосунків з платниками податків - ідеології партнерства, яка передбачає упередження фіскальних заходів податковою службою й добровільну стовідсоткову сплату задекларованих податкових зобов’язань платниками податків.

Визначальним на даній ділянці роботи є мінімальне втручання у господарську діяльність платника, профілактика та сприяння розвитку підприємництва. Останнім часом на третину зменшено кількість перевірок. Особливо це стосується малого і середнього бізнесу. Зате покращено доперевірочний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств. Це дозволило вдосконалити механізм відбору платників для проведення документальних перевірок, виключити сумлінних платників податків із переліку тих, котрі перевіряються.

Натомість зусилля підрозділів контрольно – перевірочної роботи сконцентровані на проведення перевірок ризикових та великих платників, які при значних обсягах валових доходів сплачують незначні суми податків, використовуючи при цьому схеми їх мінімізації, або взагалі декларують свою збитковість. Протягом минулого року перевірялось кожне друге таке підприємство. За наслідками перевірок 63 підприємств, які задекларували від’ємне значення об’єкту оподаткування прибутку в сумі 59,6 млн. грн., зменшено задекларовані збитки на половину. До сплати податку на прибуток додатково залучено більше 150 підприємств, які раніше декларували збитки або нульове значення об’єкту оподаткування, а кількість збиткових підприємств зменшилася у 2 рази і склала 123.

З початку нинішнього року за результатами документальних перевірок підприємств їм донараховано і узгоджено майже 6,5 млн. грн. податкових зобов’язань, 46 млн. грн. з яких уже поступили до бюджету.

Ріст надходжень. Як наслідок, за п’ять місяців поточного року надходження податку на прибуток до Зведеного бюджету області склали майже 39,4 млн. грн., що на 26,8 відсотка більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Значну роботу проведено по підвищенню ефективності справляння податку на додану вартість, що сприяло врегулюванню такої проблеми, як його відшкодування експортерам та ряду іншим платникам з бюджету. За 5 місяців 2006 року його надійшло 109,5 млн. грн., а також платникам відшкодовано з бюджету майже 56,5 млн. грн. ПДВ. З них 37,9 млн. грн. – на розрахунковий рахунок, а 18,5 - у сплату майбутніх платежів з ПДВ.

Щорічно кращі платники, які внесли найвагоміший внесок до бюджету, нагороджуються Подяками Державної податкової адміністрації у Закарпатській області та відповідними кубками. Не став винятком і нинішній рік. 18 із них було нагороджено на рівні області, а 5 представлено до відзначення ДПА України.

Торік надходження контрольованих податковою службою податків та зборів до Зведеного бюджету області зросли на 27,5 відсотка і склали понад 805 мільйонів гривень. За 5 місяців нинішнього року також досягнуто збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів в цілому майже на 17 відсотків, мобілізовано понад 333,5 млн. грн. При цьому рівень добровільної сплати податкових зобов’язань за останній час складає більше 90 відсотків.

Проведена роз’яснювальна та профілактична робота сприяла тому, що торік кількість підприємців зросла майже на 10 тисяч, у нинішньому - понад 3,5 тисячі. У результаті доходи лише єдиного податку від підприємницької діяльності фізичних осіб зросли за 5 місяців на 27 відсотків.

Податкова міліція. Підрозділами податкової міліції припинено діяльність 8 підпільних цехів та вилучено з незаконного обігу товарно-матеріальних цінностей на суму майже 2 млн. грн. Припинено діяльність 46 фіктивних фірм та 6-ти конвертаційних центрів, які використовувалися для ухилення від сплати податків та відмивання доходів, одержаних незаконним шляхом.

За 16 років ряд працівників податкової служби області нагороджені орденами і медалями України, відомчими почесними відзнаками, 3 присвоєно почесні звання “Заслужений економіст України”, 1 – “Заслужений юрист України”.

Тетяна шаповалова та Іван Деркач відповіли на численні запитання журналістів.


Відділ зв’язків з громадськістю, засобами масової інформації та масово роз’яснювальної роботи
ДПА у Закарпатській області.

 

21 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів