СКРИПКОВИЙ МАЙСТЕР З ІРШАВИ ПРЕЗЕНТУВАВ СВОЮ КНИГУ

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація книги "Скрипкові майстри України" Сергія Голубокого, мешканця с. Заріччя Іршавського району.

 

Автора представив Василь Кузан, голова Іршавсього районного товариства "Просвіта", начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації. Матеріал для книги Сергій Голубокий почав збирати ще будучи студентом Київської консерваторії. Після її закінчення працював у дитячому оперному театрі в Києві, а одружившись переїхав у с. Заріччя та зайнявся улюбленою справою — виготовленням скрипок.
Скрипковий майстер -- автор понад 200 скрипок, викладач Іршавської дитячої школи мистецтв. Його скрипка подарована Вікторові Ющенку під час відвідин Закарпаття. До довідника увійшла інформація про 182 скрипкових майстрів України, а також тих, хто певний час жив в Україні — чеські, польські, російські майстри. Видання фінансово підтримав БЮТ та особисто Юлія Тимошенко, яка у зверненні, що передує книзі, наголошує, що "найважливіше — багатство людських душ, сила духу народу".
У засіданні також взяли участь закарпатські скрипкарі, які розповіли, що українським майстрам сьогодні дуже важко знайти матеріал для виготовлення інструменту, у Закарпатті нема жодної спеціалізованої крамниці.
Наразі в Україні діє Спілка скрипкових майстрів, яка об’єднує понад 70 людей. Більшість із них — ентузіасти, самоуки, адже в Україні жодного навчального закладу, де можна було б отримати усі необхідні знання для цього фаху — з музичної культури, матеріалознавства, основ аналітичної хімії, а також з фізики, музичної акустики, механічної обробки деревини, малюнку, креслення тощо.
Доповідачі нагадали, що дослідники визнали слов’янське походження скрипки, що засвідчують, зокрема, фрески Софійського собору в Києві.
Автор висловив сподівання, що видання стане першою ластівкою, "яка сповістить про весну нової епохи — епохи розквіту українського скрипкарства.

 

21 липня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів