"Дари Берегівщини"

Кооператив "Дари Берегівщини" на Закарпатті доводить ефективність співпраці фермерів

 

Ринкові перетворення в аграрному секторі виробництва стимулювали появу нових суб’єктів господарювання: фермерів, малих приватних сільгосппідприємств, обслуговуючих кооперативів, сільських сервісних центрів тощо.

Саме вони і є тими важливими елементами ринкової інфраструктури, розвитку. Формується мережа обслуговуючих та заготiвельно-збутових кооперативiв, агроторгових домiв, через які селяни починають реалізовувати сільськогосподарську продукцію. Прикладом комплексного розвитку малого бізнесу на селі є сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Дари Берегівщини", який цього року було створено за підтримки Проекту аграрного маркетингу на Закарпатті. Кооператив об`єднав виробників овочів з кількох населених пунктів під керівництвом досвідченого агронома та голови кооперативу Валентини Поляк. На базі кооперативу знаходяться сортувальні машини для огірків, зараз, у сезон, кооператив здає щоденно по 10 тонн огірка на завод "Універ". Створення кооперативу дозволило забезпечити роботою більше 50 чоловік. Власне, йдеться про комплексний розвиток малого бізнесу на селі, що є основою економіки будь-якої розвинутої країни.

Обслуговуючі кооперативи - практично нове явище в ринковому середовищі країни. Вони роблять тільки перші кроки у своєму становленні, тому ще економічно слабкі, їхні організаційні структури перебувають у стадії формування. Їм значно важче, ніж іншим суб’єктам, адаптуватися до умов ринку. Вони переживають процес упередженого ставлення до себе з боку органів влади, нерозуміння самих селян та їхньої невпевненості в тому, що кооператив може функціонувати за сучасних умов.

СОК "Дари Берегівщини", незважаючи на такі застереження, впевнено прямує вперед. Члени кооперативу беруть активну участь у всіх семінарах, що проводить Закарпатське представництво Проекту аграрного маркетингу, та навчають вирощувати овочі своїх родичів та односельців. З таким кооперативом значно легше працювати переробним заводам та постачальникам матеріально-технічних ресурсів, які всіляко допомагають кооперативу системою знижок при закупівлі матеріально-технічних ресурсів, безпроцентними кредитами та преміями.

 

28 липня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів