Наближається комунальна революція

В Ужгороді планується масштабне реформування водо- та теплопостачання

 

Цього тижня відбулася зустріч першого заступника міського голови Ужгорода Володимира Бобкова з журналістами. На ній було окреслено пріоритетні напрями роботи міської влади, поінформовано про плани на найближчий період. Після виборів пройшов певний час, тому вже є можливість підсумувати, що вдалося і що не вдалося зробити новій команді.

Найважливішими питаннями, вирішення яких є першочерговим, однозначно залишаються водо- та теплозабезпечення, а також підтримка належного санітарного стану міста. Це ті глобальні проблеми, які влада за два—чотири роки планує розв’язати в повному обсязі.

Якісне водопостачання — показник нормальної життєдіяльності міста. Аналіз ситуації, яка склалася в нас у цьому плані, дозволив сформулювати основні проблеми надання цих послуг з точки зору споживачів: досить низька якість питної води; перебої в її подачі, низький тиск на верхніх поверхах; аварії на колекторах. Зрозуміло, що всі вони тісно пов’язані з фінансовими, технічними та організаційними проблемами самого Водоканалу, з яким споживачі, зі свого боку, не надто вчасно і не в повному обсязі розраховуються. Виходить замкнуте коло.

Затверджена на виконкомі стратегія дозволить за декілька років максимально наблизити цей вид послуг до належних стандартів. У першу чергу потрібно, щоб Водоканал якісно і цілодобово постачав ужгородцям воду. З цією метою влада розробила концепцію так званої локалізації водопостачання та заходи із заміни обладнання й транспортних магістралей-водогонів. На території міста буде підготовлено та введено в експлуатацію певну кількість нових свердловин, які, у свою чергу, прикріплять до вже існуючих насосних станцій для водопостачання окремих мікрорайонів Ужгорода.


Таким чином, правобережна частина Ужгорода в майбутньому зможе відмовитися від води із каналу. Не секрет, що її очистка і подача є досить проблематичними. Також найближчим часом планується використовувати для водопостачання економні “нічні” тарифи на електроенергію. Відомо, що нічний тариф для підприємств (із 22.00 до 4.00) приблизно вдвічі менший за денний. З цією метою вже розпочато будівництво та розроблено проект перспективного будівництва ще двох великих резервуарів по 1000 куб. м кожен на горі вище УжНУ. Вночі у них насосами закачуватиметься вода, а вдень, при різкому зростанні потреб у воді, вона буде подаватися на місто самопливом, без використання електроенергії, за рахунок перепаду висот. Ця економія дозволить перевести на інші програми кошти, які надходитимуть Водоканалу.

Другий важливий аспект — теп-лопостачання. Щодо нього програма міської влади також передбачає конкретні дії, які конче необхідні для отримання стабільності в цій комунальній галузі. Тут має бути зацікавленість і з боку населення, котрому також слід долучитися до процесу. Заходи, запропоновані владою, відповідають пріоритетам ужгородців, і їм залишається лише підтримати цю стратегію. В першу чергу, протягом найближчих років планується повністю перевести місто на автономне опалення в кожній квартирі, або ж на прибудинкові міні-котельні. Що стосується бюджетних організацій, то однозначно всі дитячі садки, школи, лікарні з часом будуть переведені на локальне теплозабезпечення. А от небюджетним структурам, приватним підприємствам тощо буде запропоновано протягом 3—4 років вирішити це питання власним коштом.

З цією метою відпрацьовується такий механізм: великі котельні, які донині брали участь у теплопостачанні міста, поступово виводитимуться із експлуатації й демонтуватимуться. А звільнені території влада пропонуватиме під будівництво інших об’єктів для потреб Ужгорода. Зрозуміло, що така глобальна реорганізація повинна мати чіткий порядок виконання. Щоб коректно спланувати роботи в цьому напрямі, міська рада замовила в одному з київських інститутів, який спеціалізується на газових мережах, проект так званого гідравлічного розрахунку магістралей для нашого міста. Це дозволить з’ясувати, в якому стані нині перебуває система подачі газу до житлових будинків, інших об’єктів. Після цього ми отримаємо відповідь на запитання: а чи буде працювати в певному будинку автономне газове обладнання? Як правило, за умови повного оснащення будинку індивідуальними котлами при такому діаметрі труб, який наразі існує, всі газові установки одночасно працювати не зможуть. Саме вищезгаданий гідравлічний розрахунок покаже, в якому кварталі слід замінити магістральний газопровід, в якому будинку — настінні трубопроводи, а де — діаметри стояків у під’їздах. І тільки після цього прийматимуться рішення щодо послідовності надання дозволів на встановлення автономного опалення та міні-котелень.

Окрім цього, громадянам слід зрозуміти, що зараз переведення на автономне опалення можливе лише побудинково. Тобто від’єднувати від централізованого теплопостачання будуть весь будинок. Необхідно усвідомлювати, що індивідуальне опалення тягне за собою масу реорганізаційних моментів, і під час встановлення подібних котлів виникають певні проблеми. До прикладу, якщо дві третини будинку відключаться від тепла, а третина — ні, то “Ужгородтеплокомуненерго” все одно буде змушене подавати цій невеликій частині централізоване тепло. Стає зрозумілим, що за таких умов тарифи різко підвищаться, бо зростатиме собівартість послуги.

Ще один момент пов’язаний із супутніми магістралями. Якщо будинок опалюється централізовано від великої котельні, то її теплопроводи в першу чергу проходять через підвальні приміщення і під’їзди стояках, підігріваючи внутрішньобудинкові системи водопостачання та каналізації, не даючи їм замерзнути взимку. Отже, якщо будинок від’єднуватиметься від центрального опалення, то його мешканцям в першу чергу необхідно буде подбати про підігрів підвалу та теплоізоляцію стін і даху. Підкреслимо, що більшість наших банків готові вступати з ужгородцями в кредитні відносини для надання позик на подібні роботи.

До травня цього року значна частина квартир в місті хаотично переводилася на індивідуальне опалення. Наразі зареєстровано понад 5000 офіційно встановлених автономних систем, а ще, за нашими даними, існує близько півтори тисячі “лівих”, тобто необлікованих. До слова, всі дозволи міської ради на встановлення автономного опалення для населення будуть безкоштовними. Правда, проектна документація, дозволи газовиків, санепідемстанції, встановлення лічильників залишаються платними.

Перші кроки дії програми вже відчутні. До початку цьогорічного опалювального сезону планується переведення на автономне опалення чотирьох багатоповерхових будинків по вул. Панькевича — Столєтова. Створено підприємство “Енергетичні системи м.Ужгорода” для облаштування альтернативної центральній системи опалення, яка забезпечить взимку теплом частину правобережного Ужгорода (навесні ВАТ “Закарпатобленерго” попередило міську владу про виведення із експлуатації відомчої котельні на вул. Електрозаводській). Незабаром у цьому районі буде побудовано невеликі локальні котельні, які прив’яжуть до відповідних кварталів міста. Цьогоріч планується також запустити автономні котли і у лікарняному комплексі на вул. Грибоєдова (УЦМКЛ, пологовому будинку, інфекційному та гінекологічному корпусах тощо), а також у ЗОШ №№ 3, 8 та у декількох дитсадках.

До речі, цього тижня із посади головного адміністратора “Ужгородтеплокомуненерго” пішов Юрій Фогел. На жаль, він дотримувався іншої концепції розвитку теплозабезпечення міста та відстоював принцип глобалізації цієї системи в Ужгороді. Непорозуміння із владою, різні бачення виходу із кризи, постійні спірні питання не додавали оптимізму в роботі. Фогел виступав проти реорганізації, вважав, що лише одне підприємство має опікуватися теплопостачанням, намагався “відтягнути” до себе всі міські об’єкти та магістралі, а іноді навіть відомчі. На думку влади, все це робилося для того, щоб із міського бюджету одержувати на утримання системи якнайбільше коштів. На цьому підґрунті і виник останній конфлікт із керівником КП, який врешті-решт таки зрозумів, що при такій його позиції співпраці з владою не вийде. До того ж відомо, що “Ужгородтеплокомуненерго” є банкрутом і знаходиться у процесі санації, — його діяльністю керує не місто, а призначений санатор, — тому КП логічно випало із структури життєдіяльності Ужгорода.

Володимир Бобков також розповів, що цього тижня терміново було скликано виконком Ужгородської міської ради, на якому прийнято важливе рішення. Наша газета вже писала, що єдиним постачальником газу для “Ужгородтеплокомуненерго” з минулого року є ДК “Газ-тепло”. До слова, його директор Дмитро Бублик нещодавно був в Ужгороді і мав розмову із міським головою. Тоді, за словами Володимира Олександровича, пан Бублик багато наобіцяв і щез, — після цього його більше ніхто не бачив. Нагадаємо, що ще минулого року перед початком опалювального сезону ДК “Газ-тепло” уклало з містом та КП “Ужгородтеплокомуненерго” зокрема договір про співпрацю. Його результатом стало започаткування для експериментальної схеми розрахунків за енергоносії. Згідно з нею всі розрахунки ужгородців за теплопостачання йшли напряму до Києва, який потім повертав певний відсоток цих коштів для функціонування “Ужгородтеплокомуненерго”. Спочатку стосунки були більш-менш нормальними, ДК повертало місту 30-40%. Але за останні три місяці виникла нездорова тенденція — ужгородському підприємству із Києва надходило лише близько 5% загальних поступлень. Виникла критична ситуація, “Ужгородтеплокомуненерго” перестало виплачувати своїм працівникам заробітну плату і не мало коштів для проведення поточних відновлювальних робіт. Тому цього тижня на виконкомі було прийнято кардинальне рішення про припинення дії вищезгаданого договору із ДК “Газтепло”. Зауважимо, що питання поставки газу Ужгороду не є критичним, бо ще існує і дочірня компанія “Газ України”, у якої, до речі, газ на 20—30% дешевший, аніж у ДК “Газтепло”…

На зустрічі також було порушено питання санітарної очистки міста. Володимир Бобков зауважив, що з цією метою вже створено нове комунальне підприємство “Уж”, якому на сесії вирішено передати в статутний фонд 1 млн. грн. для організації належного прибирання в місті. За ці кошти найближчим часом буде придбано два сміттєвози великого об’єму та дві спеціальні автомашини для вивезення негабаритного сміття, яке ужгородці так полюбляють залишати на контейнерних майданчиках міста. КП “Уж” також зобов’язалося придбати 201 нових контейнерів та 100 вуличних урн для сміття.

Журналісти не обминули і питань стосовно складної ситуації з накопиченням боргів перед комунальними підприємствами, про доцільність функціонування такої величезної кількості ринків на території міста, про паркування та автомобільний рух у центрі міста.

Наприкінці розмови Володимир Бобков висловив сподівання, що подібні зустрічі сприятимуть діалогу міської влади з кожним мешканцем міста.

 

28 липня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Сергій 2006-07-28 / 10:38:00

    Ми бачимо,ми зробимо,ми плануємо -а ми,ПОБАЧИМО ! До речі минуло більше 100 діб ,а що зроблено? Для відому -рішення про створення підприємства " Єнергетичні системи Ужгорода" прийнято попереднім депутатами,та багато чого Іншого не треба приписувати собі.Припишить собі негаразди які панують в місті.