Місту потрібно більше грошей. Для цього необхідно вдосконалити систему оподаткування місцевими податками і зборами

Про це йшлося під час "круглого столу", організованому ДПІ м. Ужгорода, темою якого була децентралі-зація державного уп-равління та розширення прав місцевого самоврядування.

 

У ньому взяли участь начальник ДПІ в м. Ужгороді Марія Бадида, заступник начальника ДПІ в м. Ужгороді Любов Зюріна, керівник асоціації платників податків м. Ужгорода Світлана Король, директор регіонального фонду підтримки підприємництва по Закарпатській області Олександр Гладовський, член громадської ради при ДПІ Юрій Борисенко.

Суть обговорення полягала в тому, що нині в Україні проходить публічне обговорення проекту Податкового кодексу. Те, що в Податковому кодексі зменшується кількість і ставки місцевих продатків і зборів, дуже важливих для розвитку будь-якого міста, не може не турбувати. Зараз коштів у місцевому бюджеті не вистачає, їх потрібно в принаймні втричі більше. Приміром, коштів від податків, що йдуть у місцевий бюджет, вистачає лише на найнеобхідніші соціальні видатки. А на ремонт, скажімо, доріг, історичних пам’яток та багато чого іншого грошей уже нема. Тому, аби у місті все функціонувало, потрібно би, щоб у казну міста надходило хоча б на 40 % більше платежів. Загалом нормальною була б ситуація, якби 50 % місцевих податків йшло б у міський бюджет, а 50 % — у державний. Наразі ж більшу частину коштів забирає держбюджет, місту ж залишаються крихти.

Тому ту частину Податкового кодексу, яка стосується місцевих податків і зборів, треба збільшувати. Формування місцевих бюджетів, всієї податкової системи України повинні будуватися знизу догори.

Наразі податкові повноваження місцевих органів влади фактично обмежуються місцевими податками і зборами, а також правом змінювати ставки єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва. Це означає, що органи місцевого самоврядування фактично позбавлені повноважень, які дозволяли б їм приводити видатки місцевих бюджетів у відповідність до мжливостей їх фінансування.

Давно вже настав час переглянути перелік існуючих податків. Річ у тім, що є багато видів місцевих податків і зборів, які абсолютно непідходять для певного регіону. В той же час потрібно з запровадити деякі нові місцеві податки і збори, що властиві для конкретного регіону. Приміром, Ужгород — давнє історичне місто, де є багато культурних пам’яток, тож податківці міста пропонують дати місту статус курортного міста і, таким чином, запровадити курортний збір, який би теж поповнював міську казну.

Ще одна пропозиція стосується ставок оподаткування, які мали б визначатися не фіксованою сумою, а у процентному відношенні: тобто хто більше заробив, той більше і сплачує.

Як відомо, після прийняття нового Податкового кодексу буде введено податок на нерухомість. Це важливий податок, однак крім необхідності вирішувати питання запровадження податку на нерухомість, доцільно також, з метою підвищення зацікавленості місцевих органів влади у залученні на свою територію як підприємств, так і населення, змінити систему розподілу податку з доходів фізичних осіб між місцевими бюджетами. Сьогодні цей податок надходить до місцевого бюджету за місцем роботи платника, його необхідно розподіляти між місцевими бюджетами як за принципом місця надходження, так і за принципом місця проживання платника податку.

Зарахування частини податку з доходів фізичних осіб до місцевого бюджету за місцем проживання платника податку дасть змогу, з одного боку, пов’язати жителів населених пунктів за своїми місцевими бюджетами, а з іншого — спрямувати діяльність місцевих органів влади відповідно до інтересів місцевих жителів, адже розподіл цього податку за принципом місця проживання стимулюватиме місцеві органи влади до поліпшення умов проживання у регіоні з метою залучення додаткових платників податків.

На завершення обговорення начальник ДПІ в м. Ужгороді Марія Бадида, яка до того ж є депутатом міської ради, запевнила, що буде домагатися того, аби більшу частину місцевих податків і зборів залишали у бюджеті міста, щоб Ужгород не був дотаційним містом.

Єва Деметер

РІО

 

09 вересня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів