Відповідаємо на запитання платників

Чи оподатковуються ПДВ дотації з погашення заборгованості минулих років з різниці в тарифах на послуги водопостачання? Чи включаються такі дотації до валового доходу?

 

Відповідно до пп.3.1.1 п.3.1 ст.3 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР “Про податок на додану вартість” (із змінами і доповненнями) об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податків з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Згідно з п.4.1 ст.4 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв’язку, що включається до ціни товарів (послуг)).

Пунктом 1.18 статті 1 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР визначено, що термін “звичайна ціна” розуміється та застосовується за правилами, визначеними пунктом 1.20 статті 1 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”.

Відповідно до пп.1.20.5 п.1.20 ст.1 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” (в редакції Закону України від 22.05.1997р. №283/97-ВР із змінами і доповненнями) у разі коли ціни на товари (роботи, послуги) підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, звичайною вважається ціна, встановлена згідно з принципами такого регулювання.

Отже, вартість поставки виробленої теплової, послуг з водопостачання та водовідведення, що постачалися населенню, підлягає оподаткуванню податком на додану вартість, незалежно від того, за рахунок яких джерел вона компенсується (населенням, іншими категоріями споживачів чи за рахунок місцевого чи державного бюджету). Базою оподаткування таких поставок є затверджений органами місцевої влади чи органами місцевого самоврядування тариф.

Щодо коштів, які отримуються з бюджету як різниця між затвердженим тарифом і фактичною вартістю наданих послуг, необхідно врахувати наступне.

Підпунктом 3.2.7 пункту 3.2 статті 3 Закону України від 03.04.1997р. №168/97-ВР визначено, що не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції з виплат у грошовій формі заробітної плати (іншим прирівняним до неї виплатам), а також пенсій, стипендій, субсидій, дотацій за рахунок бюджетів або Пенсійного фонду України чи фондів загальнообов’язкового соціального страхування (крім тих, що надаються у майновій формі).

На виконання статті 116 Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2006р. №705 затверджено Порядок перерахування у 2006 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для погашення заборгованості минулих років з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання і водовідведення, затверджених для населення, який визначає механізм перерахування у 2006 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для погашення заборгованості минулих років з різниці в тарифах (без податку на додану вартість) на теплову енергію (виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, послуги з централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання), послуги з водопостачання і водовідведення, що постачалися населенню, яка утворилася у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання і водовідведення тарифам, затвердженим органами державної влади чи органами місцевого самоврядування.

Кошти, отримані платником податку з місцевих бюджетів для погашення заборгованості минулих років з різниці в тарифах, не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

Відповідне роз’яснення надано листом Державної податкової адміністрації України від 07.09.2006р. №16715/7/16-1517.

Щодо включення таких дотацій до валового доходу, то згідно з пп.4.1.6 п.4.1 ст.4 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” (із змінами і доповненнями) валовий доход включає доходи з інших джерел, у тому числі у вигляді сум дотацій і субсидій з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування або бюджетів, отриманих платником податку.

Відділ зв’язків з громадськістю, ЗМІ

та масово-роз’яснювальної роботи

ДПА у Закарпатській області

 

16 вересня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів