Електронний підручник "Обличчя Закарпаття" для шкіл області

Студент УжНУ Володимир Гащич здійснює проект "Створення узагальненого електронного каталогу-архіву для загальних і національних шкіл, що сприятиме поширенню науково-освітньої та культурної інформації Карпатського регіону на мовах національностей краю, а також на мовах що вивчаються, як іноземні"

 

Завдання яке поставив перед собою молодий студент Володимир Гащич з кафедри соціальної роботи УжНУ, це створення CD-носія, як узагальненого електронного каталогу-архіву для загальних і національних шкіл.
Проект що здійснюється завдяки гранту Президента України та допомозі Міністерства у справах сімї, молоді та спорту спрямований на створення CD-носія для інформаційного заповнення бази даних компютерних класів загальноосвітніх шкіл та створення узагальненого електронного каталогу-архіву для загальних і національних шкіл, що сприятиме поширенню науково-освітньої та культурної інформації Карпатського регіону на мовах національностей краю (українська, угорська, словацька, румунською, російська, польська, іврит), та на мовах що вивчаються, як іноземні у школах Закарпаття (англійська, німецька), а також на підтримку збереження памяток культури та історії Карпат для наповнення бази даних вузів, громадських організацій і державних адміністрацій, та створення повного інформаційного електронного архіву-каталогу даних про памятні місця, памятки і культурно-історичні особливості, як загальнокрайового значення так і місцевого, оскільки в зв’язку з суспільними змінами, переважна більшість населення області, а в особливості школярі, студенти, представники влади, науки, освіти та туристично-рекреаційної сфери були позбавлені можливості користуватися і володіти конкретною інформацією, що стосується памятних місць і памяток окремо взятих регіонів Карпат. Даний проект також спрямований на підвищення іміджу і популяризації України в європейському науково-освітньому та культурно-історичному просторі, сприянню різноманітних форм обміну культурно-національної інформації між Україною та світом, у рамках вирішення проблем збереження автентичної європейської культури. Власне при допомозі 2 вузів, НДІ карпатознавства, 4 факультетів УжНУ, 8 кафедр УжНУ, 5 національно-культурних товариств, інформаційно-видавничого центру ЗІППО, зібрано вичерпну інформацію про Закарпатську область. Зібрано понад 2.000 фотографій (деревяні храми, замки, палаци, заповідно-природні місцевості, середньовічні єврейські кладовища, синагоги, монастирі, унікальні придорожні каплички та хрести тощо). Зафіксовано не тільки важливі, але і другорядні та місцевого значення краєзнавчі дані, що складає близько 150 тисяч статистичних одиниць по Закарпатській області, електронно зафіксованих і оброблених. З-за допомоги кафедр угорської, словацької, румунської, російської, англійської, німецької мов здійснено переклад. З-за допомоги польського національного товариства та товариства "Хесед Шпіра" зроблено переклад на польську та іврит. Дизайн-студія "ЗІС" розробила дизайн наповнення та оформлення диску і провела заповнення інформації на диск. На основі диску вже створено діючу електронну версію (веб-сайт) архіву-каталогу для шкіл області на одному із сайтів Закарпаття – all.zakarpattya.net.
А всі 1.000 електронних носіїв будуть роздані школам Закарпаття для проведення уроків краєзнавства.

Зичимо молодому таланту і подальших успіхів!

 

01 жовтня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів