Якщо ви помилково сплатили податки...

Про порядок повернення помилково або зайво сплачених податків повідомляє ДПА в Закарпатській області

 

До інформаційно- довідкової служби ДПА у Закарпатській області надходять звернення платників податків з проханням роз’яснити порядок повернення помилково або зайво сплачених податків.

У зв’язку з цим подаємо коментар відділу обліку і звітності до наказу Державної податкової адміністрації України, Міністерства фінансів України та Державного казначейства України від 03.02.2005 №58/78/22 “Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби України, фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18.02.2005 за №247/10527.

Порядком взаємодії органів державної податкової служби України, фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків (далі - Порядок), затвердженим наказом ДПА України, Міністерства фінансів України та Державного казначейства України від 03.02.2005 №58/78/22, нормативно врегульовано взаємовідносини органів державної податкової служби України, районних (міських) фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів), що контролюються органами державної податкової служби.

Порядок розроблено на виконання пункту 15.3 статті 15 Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами”, пункту 2 статті 50, пункту 2 статті 78 Бюджетного кодексу України та пункту 18.8 статті 18 Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”.

Законом України від 10.07.2003 №1086-IV “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України та Закону України “Про оплату праці” внесені зміни до частини другої статті 78 Бюджетного кодексу України, яка вимагає від податкових органів перед тим, як висновки про повернення платникам коштів, сплачених ними до місцевих бюджетів, будуть надані для виконання органам Державного казначейства, погоджувати їх з відповідними фінансовими органами. У Порядку визначена процедура такого погодження, а також термін, протягом якого фінансові органи повинні погоджувати висновки, з метою недопущення повернення платникам податків з місцевих бюджетів помилково та/або надміру сплачених коштів із затримкою.

З метою забезпечення своєчасного і в повному обсязі повернення з бюджету сум помилково та/або надміру сплаченого податку з доходів фізичних осіб відповідно до вимог Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” Порядком нормативно врегульовано механізм повернення платнику таких сум з визначенням кола відповідних функціональних обов’язків органів державної податкової служби України та органів Державного казначейства України.

Повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) у випадках, передбачених податковими законами, здійснюється виключно на підставі заяви платника податку (за винятком повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб), яка може бути подана не пізніше 1095 дня наступного за днем виникнення такої переплати.

Подаючи заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) у довільній формі, платник податків вказує в ній напрямок зарахування коштів: на поточний (вкладний) рахунок платника податків в установі банку, на погашення податкового зобов’язання (податкового боргу) за іншим платежем або шляхом повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Органи державної податкової служби у термін не пізніше ніж п’ять робочих днів від дати отримання заяви платника податків готують висновки про повернення відповідних сум коштів з бюджету.

В частині платежів, належних державному бюджету, висновки податковими органами надаються безпосередньо відповідним органам Державного казначейства України.

Що ж стосується повернення платежів, належних місцевим бюджетам, то висновки спочатку передаються органами державної податкової служби для погодження відповідним районним (міським) фінансовим органам.

Районні (міські) фінансові органи не пізніше ніж два робочих дні здійснюють погодження отриманих висновків шляхом завірення підписом керівника районного (міського) фінансового органу, засвідченим печаткою.

Органи державної податкової служби не пізніше ніж наступного робочого дня від дати отримання висновків, погоджених районними (міськими) фінансовими органами, передають їх територіальним органам Державного казначейства України.

На підставі отриманих висновків органи Державного казначейства протягом п’яти робочих днів здійснюють повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків у порядку, встановленому Державним казначейством України.

Надміру утримана (сплачена) сума податку з доходів фізичних осіб підлягає поверненню платнику податків без його заяви протягом 60 календарних днів від дня отримання органом державної податкової служби податкової декларації на банківський рахунок, вказаний в декларації, у разі його наявності у платника податку, або на рахунок установи банку, який здійснюватиме виплату коштів готівкою, або на рахунок підприємства поштового зв’язку.

Повернення надміру утриманої(сплаченої)суми податку з доходів фізичних осіб платнику податку здійснюється органом Державного казначейства України на підставі висновку (погодженого з відповідним районним (міським) фінансовим органом), поданого органом державної податкової служби України до відповідного органу Державного казначейства України не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення шістдесятиденного терміну від дня отримання органами державної податкової служби України податкової декларації.

Дотримання органами державної податкової служби вказаного терміну передачі відповідним органам Державного казначейства України висновків надасть можливість не допустити застосування на користь платників податку штрафних санкцій за несвоєчасне повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб відповідно до пункту 20.4 статті 20 Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”.

У разі повернення надміру утриманої (сплаченої) суми податку з доходів фізичних осіб готівкою органом державної податкової служби разом з висновком передається до органу Державного казначейства України реєстр одержувачів коштів (у чотирьох примірниках), в якому зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові одержувача, його ідентифікаційний номер

(у разі його наявності), сума, що підлягає поверненню, та дата отримання податкової декларації (при поверненні через підприємства поштового зв’язку додатково зазначається податкова адреса одержувача коштів, зазначена у декларації). Слід звернути увагу, що серед реквізитів зазначеного реєстру відсутні паспортні дані платника податку (неможливість заповнення цього реквізиту ускладнювало взаємовідносини податкових органів з органами Державного казначейства України, які вимагали наявність в реєстрі паспортних даних платників податку відповідно до наказу ДПА України та Державного казначейства України від 18.03.2003 №125/58 ).

Додатками до Порядку регламентовані форми документів, що використовуються органами державної податкової служби України, фінансовими органами та органами Державного казначейства України в процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків.

Відповідно до пункту 5 наказу ДПА України, Міністерства фінансів України та Державного казначейства України від 03.02.2005 №58/78/22 втратив чинність наказ Державної податкової адміністрації України та Державного казначейства України від 18.03.2003 №125/58 “Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби України та органів Державного казначейства України в процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 11 квітня 2003 року за №289/7610.

Враховуючи, що в процесі повернення платникам коштів, належних місцевим бюджетам, поряд з органами державної податкової служби України та Державного казначейства України приймають участь фінансові органи, Порядок затверджено також наказом Міністерства фінансів України.

Відділ обліку та звітності
ДПА у Закарпатській області

 

20 жовтня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Микола 2016-12-19 / 20:02:28

    Якщо платник не звертається з заявою про повернення коштів,чи повинна ДФС сповістити платника про таку ситуацію і в який термін?