Що експортують підприємці Ужгорода?

Географічне розташування Закарпаття і міста Ужгород зокрема сприяє розвитку зовнішньоекономічної діяльності. З кожним роком збільшується кількість приватних підприємців, які хочуть займатися цим видом діяльності. Наразі зовнішньоекономічну діяльність провадять 450 суб’єктів підприємництва, з них – 163 фізичні особи та 287 – юридичні.

 

За словами начальника відділу контролю за фінансовими установами та операціями у сфері зовнішньоекономічної діяльності ДПІ в м.Ужгороді Інни Ласько, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, що стоять на обліку в ДПІ в м.Ужгороді, здійснюють в основному експортно-імпортні операції. Останніми роками спостерігається тенденція до перевищення обсягів імпорту над експортом. Щодо експорту, то найбільшу частину займає в Ужгороді експорт лісоматеріалів – цим видом діяльності займається переважна більшість суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. І хоча обсяги вивезення деревини є значними, низьким залишається ступінь переробки лісу, який в основному зводиться до розпилювання лісу-кругляка. А от імпортують наразі в Ужгород найбільше товари продовольчого і побутового призначення, серед останніх переважають різноманітні опалювальні прилади.

Значну частину в обсязі зовнішньоекономічного торговельного обороту підприємств Ужгорода займають операції з давальницькою сировиною. З кожним роком простежується тенденція до збільшення фірм, які переробляють давальницьку сировину. Наразі в обласному центрі таких підприємств є 28. Більшість великих підприємств міста здійснюють переробку давальницької сировини, отриманої від фірм, розташованих у Німеччині, Великобританії, Чехії, Італії та ін. Це такі підприємства як ЗАТ “Ужгородська швейна фабрика”, ВАТ “Ужгородська взуттєва фабрика”, ТОВ “Матяш і Матяш” і.т.д. Позитивом в цьому є те, що переробка давальницької сировини дозволяє забезпечити постійною роботою мешканців міста і навколишніх сіл.

ДПІ в м.Ужгороді, відповідно до чинного законодавства, здійснює контроль за порядком дотримання термінів розрахунків по експортно-імпортних операціях. Протягом 9-ти місяців 2006 року податковою інспекцією було нараховано пені за порушення термінів розрахунків по експортно-імпортних опраціях у розмірі 222,8 тис.грн., в тому числі по експорту – 134,1 тис.грн., імпорту – 53,9 тис.грн. Варто зазначити, що значно зменшилась сума неповернутих валютних цінностей. У результаті проведеної роботи за 9 місяців поточного року в Україну поверуто 19 тис. долларів США, що незаконно знаходилися за її межами. І все ж сума неповернутих валютних цінностей загалом становить ще 143,5 тис. долларів США.

За матеріалами ДПІ в м.Ужгороді

 

24 жовтня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів