Горянську ротонду освятили після реставрації

Сьогодні відбулося освячення Горянської ротонди - однієї щз найстаріших пам’яток архітектури в Україні.

 

Горянська ротонда височить на скелястому виступі Анталовецької поляни, що на околиці Ужгорода. Звідси відкривається чудовий краєвид на Карпатські гори. Саме тому вже п’ятий рік поспіль саме звідси починається святкування Дня міста: з цього пагорба власне розпочався Ужгород. Унікальною є сучасна історія самого храму. У 1879 році під час ремонтних робіт у напівзабутій церкві св. Анни, яка розташувалась у невеличкому селі Ужанського комітату, під старою штукатуркою раптом почали з’являтися на світ кольорові фрески. Причому далеко не одна. Спеціалісти з Будапешту, які терміново прибули у Горяни, були шоковані знахідкою. Уже попередній аналіз горянських фресок засвідчив, що намальовані вони були у ХІV—ХV столітті. Через деякий час була скликана комісія з охорони пам’яток історії та культури і зроблено офіційну заяву. Таким чином, церква з околиці Ужгорода стала відома на всю Європу. І не тільки своїми неповторними фресками, а й своїм віком – понад 800 років. Перші реставраційні роботи розпочались тільки у 1912 році, коли міністерство освіти та науки Угорщини, нарешті, виділило потрібні кошти. Тоді ж укріпили фундамент ротонди, замазали тріщини, а фрески сфотографували і почали роздумувати, як їх врятувати від невблаганного часу. Над ротондою спорудили нову шоломоподібну покрівлю, а фрески вирішили не чіпати, тільки забілили ті місця, де їх не було. Згодом місцевим греко-католикам згодом дозволили проводити тут служіння.
За роки незалежності україни ротонда зазначала чималу кількість реставраційних робіт. Як розповів Ужгород.нет.уа заступник міськогот голови Володимир Химинець, парафіяни власними силами зробили штукатурку ротонди - так звану "шубу". Через це стіни перестали дихати. порушився мікроклімат в середині самого храму, й почали руйнуватися у вологості унікальні фрески. окрім того, аби обігріти храм, до нього підвели газ і встановили... конвектори. оскільки ж півтораметрові стіни не змогли пробити, то гофровані труби проклали по стінах до вікон, аби так виходили назовні продукти згорання газу.
Усе це, певна річ, аж ніяк не надавало естетичного вигляду пам’тці й руйнувало всю її цінність. тому міська влада вирішила допомогти врятувати споруду. Фракція народна в міськраді виділила 60 тисяч гривень для проведення опалення в ротонді. Зрештою, за допомогою спеціалістів було визначено, що найкращим варіантом є прокладання опалення під підлогою. "Зверху ми настелили плитку, яка вписувалася в архітектурний ансамбль", - повідомив Володимир Химинець.
Цьогоріч, за словами заступника міського голови,
будуть здійснені роботи зі зняття "шуби" та обмазування ротонди спеціальною глиною - аби стіни "дихали".
До речі, історик, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор каже, що у Європі від таких споруд, як Горянська роонда в Ужгороді, залишилися лише руїни. "Горянська ротонда є унікальною, оскільки ротонд такого типу залишилося всього-на-всього три у всьому світі — дві у сучасній Туреччині й одна в Закарпатті, в мікрорайоні Горяни міста Ужгорода", — повідомив . Шандор. - Окрім того, ротонді притаманна унікальна манера розпису школи Джотто, що робить її ще ціннішою для всього світу".
Греко-калотицька громада міста Ужгорода висловила щиру подяку меру Ужгорода Сергію Ратушняку та його заступнику Володимиру Химинцю за ту допомогу, яку вони організували й надали для збереження Горянської ротонди.

Вл. інф.

 

12 січня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. andrian 2007-01-13 / 16:16:00

    Ex bratku,a za druziv zabuv skazatu.Druzi toze chitayut internet.