Про розмір податкової соціальної пільги у 2007 році

ДПА в Закарпатській області: відповідаємо на запитання платників

 

Який розмір податкової соціальної пільги та який розмір доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу з 1 січня 2007 року ?

Відповідь:

Розмір податкової соціальної пільги залежить від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. Він протягом звітного року є незмінним незалежно від збільшення розміру мінімальної заробітної плати.

Підпунктом 6.1.1 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” встановлено, що для будь-якого платника податку розмір податкової соціальної пільги дорівнює 50% від однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року.

Оскільки Законом „Про Державний бюджет України на 2007 рік” розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2007 року встановлено на рівні 400 грн., то, відповідно, розмір „звичайної” податкової соціальної пільги дорівнює 200 грн. (400 грн. х 50%). Крім того, для ряду платників податку встановлено підвищений розмір податкової соціальної пільги - 150% , що дорівнює 300 грн. (200 грн. х 150%). Дана підвищена пільга розповсюджується на платників податку, які є:

а) самотньою матір’ю або самотнім батьком (опікуном, піклувальником) – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

б) платник податку, який утримує дитину-інваліда віком до 16 років, якій ще не надана група інвалідності, або дитину-інваліда І або II групи – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

в) платник податку, що має троє чи більше дітей віком до 18 років – у розрахунку на кожну таку дитину;

г) платник податку, що є вдівцем або вдовою;

д) платник податку, що є особою, віднесеною законом до 1 або 2 категорії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

е) платники податку, що є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом;,

є) платник податку, що є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства;

ж) платник податку, що є особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів,

Податкова соціальна пільга у розмірі, що дорівнює 200% у 2007 році становить 400 грн. (200 грн. х 200%). На цю пільгу мають право платники податку, які є:

а) особою, що є Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави.

б) учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, на яких поширюється дія Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

в) колишнім в’язнем концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою чи реабілітованою.

г) особою, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками.

д) особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Щодо розміру доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу, то нагадаємо, що податкова соціальна пільга застосовується виключно до доходу, нарахованого платнику податку протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати і тільки за умови, що розмір такої зарплати не перевищує суми, яка дорівнює сумі прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень.

У 2007 році у зв’язку з встановленням на 2007 рік прожиткового мінімуму на працездатну особу на рівні 525 грн., розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 740 грн. (525 грн. х 1,4).

 

21 січня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів