У Закарпатті знайшли унікальний портрет Івана Франка

Оригінальну картину із зображенням Івана Франка, виконану не менш оригінальним українським художником Іваном Трушем, віднайшли нещодавно в Закарпатському художньому музеї імені Йосипа Бокшая. Мистецтвознавці кажуть, картина унікальна як манерою написання, так і розмірами та фарбами.

 

У 1948 році до Закарпатського художнього музею імені Йосипа Бокшая потрапила картина з зображенням відомого українського письменника Івана Франка. Ні підпису автора, ні дати написання на картині не було. Цей твір, як невідомий, досі пролежав у сховищах музею в Ужгороді.

Він так здивувався, що руки затрусилися...

І лише нещодавно львівський науковець Юрій Ямаш, що готував монографію з творчості Івана Франка, навідався до музею,щоб поглянути на картину, про яку в історичних нарисах є всього кілька рядків. Цей львівський мистецтвознавець виявився й знавцем художньої спадщини відомого українського художника Івана Труша.

Завдяки цьому невідома картина в Закарпатському музеї знайшла свого автора, каже директор музею Олег Зайцев: “До нас приїхав науковий співробітник Львівського університету імені Франка, який друкував свою монографію по Франку. І коли він побачив цю картину, то так здивувався, що в чоловіка руки затрусилися…”.

Закарпатські мистецтвознавці кажуть, відомо про 10 портретів Івана Франка, написаних Іваном Трушем. Цей художник був другом Івана Яковича і, окрім нього, написав портрети письменників Василя Стефаника, Лесі Українки, композитора Миколи Лисенка, фольклориста й літературознавця Миколи Гнатюка.

Портрет Івана Франка в імпресіоністичній манері

Однак саме картина із зображенням Франка, що зберігається в Ужгороді, відрізняється від усіх інших, каже провідний науковець Закарпатського обласного художнього музею Людмила Біксей: “Цей портрет незвичний, він виконаний не в академічній манері, а скоріше в імпресіоністичній манері. Тобто, якраз Труш спирався на свої враження від Франка”.

Картина відрізняється й розмірами. Якщо всі інші твори Івана Труша написані на дерев’яних дощечках і мають розмір 30 на 40 сантиметрів, то закарпатська картина з Франком має розмір 70 на 90 сантиметрів і написана на полотні. Окрім цього, Франко зображений у цікавій кольоровій гамі, каже Людмила Біксей: “Ми в цьому портреті бачимо дуже цікаве використання спектру кольорового – тут і рудий, і відтінки фіолетового, бузкового трошки. Такий трохи ностальгічний відтінок, трошки щем. Може бути, це пов’язано з особистими переживаннями Івана Труша, бо все це авторське таке. Може бути, дещо передбачав, відчував автор, і він це відтворив у картині”.

Науковці кажуть, ймовірніше за все, цей портрет Франка Іван Труш написав на початку ХХ століття у Довгополі. Цієї весни картину планують показати закарпатцям та гостям області в Закарпатському художньому музеї. Наразі ж до портрета добирають відповідну рамку і готують до експозиції.

Надія Петрів
Радіо Свобода

 

25 січня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів