Закарпатські Іванівці будуть мати власний музей?

При в’їзді у центр села Іванівці вражає будівля 110-річної школи, покинутої напризволяще 10 років тому. А вона достойна бути пам`яткою історії і культури села, бо десятки відомих іванівців понесли знання у науку, культуру, мистецтво сучасного життя-буття в Америку, Швецію, Росію, Словаччину, Угорщину та ін.

 

А недавно все село дізналося, що у цій школі народився народний художник України Федір Федорович Манайло, один із засновників славетної закарпатської школи живопису. Про це написав у розповіді про село журналіст Василь Зубач у закарпатській газеті „ФЕСТ" (№2 за 2007 рік). Федір Манайло прожив у селі дитячі роки, далі були Мукачево, Прага, Ужгород, де тепер знаходиться його Меморіальний музей на вул.Другетів, 74, куди запрошуємо вас на відвідини.

В Іванівці ми поїхали троє: сим Ф.Манайла Іван - художник, правнук Василь - майбутній художник, Іван Демко - колишній добрий приятель Ф.Манайла, а нині працівник управління культури Закарпатської ОДА.

Вранці ми віддали честь на могилі Ф.Манайла, померлого 15 січня 1978 року. Потім зустрілися з секретарем сільради М.Тімовті, директором школи Г.Калинич, головою сільради М.Мишкулинцем.

Наше спілкування було присвячене турботам про майбутній розвиток села, зокрема старої, покинутої сільської школи. За умови, що сільська громада разом з органами влади візьмуть на себе турботи зі створення у тій школи осередку історико-культосвітнього закладу, тут можливий музей села, де розповідалось би про уродженців Іванівців. Може бути й куток натураліста, столяра, коваля, але можуть вчитись і малюванню, музиці, церковному співу як діти, так і дорослі.
Багато інших пропозицій було висловлено в наших бесідах з представниками села, але всі вони впиралися в „матерію".

Дуже радувало те, що не продали школу і землю довкола неї сторонній особі, то був би гріх перед історією, перед людьми села. Адже якщо кожний сельчанин принесе у школу 1-2 старі пам`ятки, старожитності - музей готовий!

Для цього допомогу можна просити від управління культури ОДА, Закарпатського краєзнавчого музею, музею архітектури і побуту та громадськості. Тоді ця школа справді стала б у ряд пам`яток історії і культури держави, а спів дитячого хору лунав би на всю область.

Іван МАНАЙЛО, Іван ДЕМКО, "Фест"

 

02 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів