Якщо міфа нема, його треба вигадати

Боже, скільки в нас говорено за туризм! Що Закарпаття просто приречене купатися в гривнях, рублях та євро, які вдячні подорожуючі лишатимуть на розвиток нашого богоспасенного краю! Але щось поки що ми купаємося зовсім в іншому. Не в такому приємному. І туристи у наших селах виглядають не менш екзотично, як ми -- у селах Білорусі чи Словаччини.

 

Бо туристу потрібні не тільки наші гори і долини, але й СЕРВІС, Богу му радянського! А саме -- дороги, харчевні, готелі, туалети, відпочинок. (Що казати за туризм, коли на всю стотисячну Іршавщину один готелик, та й той у Загатті! Тож під яким деревом чех чи німець має спати в десятитисячних Іршаві, Білках, Довгому чи Ільниці?).

Але окрім побуту, турист потребує ще й вражень. Ми ж не їдемо до Парижу їсти кроасани! Головне ж — сфотькатися на фоні Ейфелевої вежі. Інакше ніхто у вашу Францію не повірить. У крайньому разі згодиться Лувр, Версаль чи Єлісейські поля.

А чим може привабити туриста найсільськіша область України? Правильно, треба повсюдно творити свої Луври. У кожному населеному пункті має бути свій міф. Бажано матеріалізований. Аби турист міг похвалитися фотькою вдома.

Візьмемо ту ж Іршавщину. Майже в кожному селі є своя людина-легенда: у Білках -- Кротон, в Загатті – Ерделі, в Осої – Потушняк, у Довгому – Машкін, у Сухій – Кремінь, у Нижньому Болотному – Станинець, у Броді – Бокотей, у Малому Раківці – Фединець, у Смологовиці – Пинзеник, у Великому Раківці – Мейгеш і так далі.

А тепер уявіть, що в кожному цьому селі існує меморіальний музей видатної особистості. Хай це буде кімната при школі, клубі чи сільраді. Але все-одно туристові вже є довкола чого зупинитися на півгодини і записати у своєму нотатнику: „Відвідав музей такого-то”. Чи потребує це великих коштів чи зусиль? Ні. А враховуючи, що всі ці люди ще донедавна були серед нас або й живуть по нині – то створення меморіального музею з оригінальними експонатами -- справа цілком реальна. Було би бажання й розуміння перспективи.

Натомість у жодного зі згаданих осіб музею поки що нема. Як їх нема в абсолютній більшості населених пунктів „туристичного” Закарпаття.

Причому музеї можуть бути на різні смаки та уподобання. У сусідніх словацьких Собранцях -- чудовий приватний музей гітар, який влада сама, зі своєї ініціативи (!) взяла під опіку і навіть платить платню за його утримання. Уявляю, що би сказала на таку ініціативу наша влада!

Хоча не все так безнадійно. Народний депутат Станіслав Аржевітін після школи-музею створює у Колочаві музей народної архітектури. Тож чехам буде що роздивитися, окрім могили Шугая.
Чому Колочава заробляє на розбійницькій славі, а інші не можуть популяризувати навіть своїх достойників?

Олександр ГАВРОШ
„Старий Замок-Паланок”

 

11 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. ярослав хуст 2007-02-12 / 14:32:00

    Шановні чинуші від туризму! Перестаньте брехати про скачок популярності Закарпаття!Подивіться хто відпочиває на наших турбазах-діти-і то в основному літом.Відкрити свій хоч на 10чол. готель і ввести в дію не реально.Дозволи пожежників сєс ІЩЕ 10-15 ПІДПИсів відбивають бажання щось створювати.

  2. 2007-02-12 / 13:34:00

    Красота. Не пишуть - ниє проблеми. От експерти пішли...

  3. експерт 2007-02-12 / 13:11:00

    пане Гаврош, якщо не можете допогти, то не заважайте. Будь ласка, пишіть менеше негативних матеріалів про Закарапття у Львівських виданнях. А туризм та туристичні атракції на Закарпатті будуть, але без вас та вашої допомоги

  4. Ігор Баран 2007-02-12 / 09:15:00

    Правильно пише п.Гаврош. Питання в тому, що музеї та все інше(не відразу або і зовсім не комерційне)створюють ентузіасти. В Колочаві є Аржевітін - талановита людина і з грошами. В інших місцях мабуть нема. Такий і результат. А "мантрами" про туристичний край інфраструктуру дійсно не створити.