Білий камінь з чорної катівні:

Це одне зі перших видань в Україні, яке присвячене Параїмосу (циганський „Голокост”, на кшталт українського терміну „Голодомор”). Як відомо, Друга світова війна впала важким бичем на голови ромського народу. Але видань про це лихоліття роми дотепер не мали.

 

Тим приємніше, що закарпатці тут спрацювали найоперативніше. Авторами книжки „Білого каменю з чорної катівні”, яка побачила світ у „Видавництві Олександри Гаркуші” є Аладар Адам, Юлія Зейкан та Євгенія Навроцька. Книжку складають спомини закарпатських ромів, які збиралися протягом 1998-2001 років і оформлялися також як заяви-анкети для подання в Окружний суд Лос-Анджелеса – позови до швейцарських банків, в яких зберігалися гроші, вилучені у ромів під час Другої світової війни. У виданні вміщені і деякі документи, які стосуються переслідування циган.

Цікаво, що матеріали у книжці подані двома мовами – українською та ромською. А саме видання здійснене за підтримки Посольства США в Україні.

Без сумніву, таких видань повинно бути більше. Адже документальних книжок, зрештою, як і художніх, про ромів -- одну з найколоритніших національних груп Закарпаття майже нема.

Олександр ГАВРОШ,
"Старий Замок "Паланок"

 

28 лютого 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів