ЗАКАРПАТТЮ НЕ ВИСТАЧАЄ ВЧИТЕЛІВ ІЗ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

3 квітня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему "Розвиток дитячого спорту в Закарпатті, можливості фізичного виховання у школах області".

 

До розгляду такої актуальної теми на Закарпатті спонукав 80-літній ювілей ветерана спорту, патріарха закарпатської спортивної школи, вчителя фізичного виховання із 43-річним стажем, відмінника народної освіти Йосипа Голінки. Він підготував 3 майстрів спорту міжнародного класу, 14 кандидатів у майстри спорту, 3 чемпіони радянського союзу, 17 років очолював методоб’єднання вчителів фізичної культури, 10 років — Федерацію легкої атлетики Закарпаття, був чемпіоном і рекордсменом Всесоюзного товариства "Червона зірка".
Ярослав Свида, заступник начальника управління у справах молоді та спорту ОДА, наголосив, що зазвичай суспільство цікавлять чемпіони, олімпійці, рекордсмени: "Ми залишаємося в боргу перед наставниками, адже що кожен, хто дійшов до рекорду, починав зі школи. Інтерес до спортивного шляху найчастіше пробуджує саме шкільний вчитель". "Ювілей Йосипа Голінки — неординарна подія для Закарпаття, бо йдеться про людину, яка дала путівку у життя кільком поколінням закарпатських спортсменів", — зазначив Ярослав Свида. Він також підкреслив, що святкування ювілею Вчителя — не примусова планова акція, а щира ініціатива учнів.
Сьогодні ж більшість із 710 закарпатських загальноосвітніх шкіл потерпають від браку фахівців фізичного виховання, повідомила заступник начальника управління освіти і науки ОДА Ганна Сопкова. Олександр Зінов’єв, член обласного відділення Національного олімпійського комітету України з гордістю розповів, що на міжнародних іграх школярів делегація закарпатського міста Ужгород йде поряд із делегаціями найбільших столиць світу. Він також запевнив, що хотів би, аби наші діти жили у том ж спортивному дусі, що й їхні батьки, мали більше спортивних площадок і талановитих відданих наставників.
Начальник відділу у справах молоді та спорту Ужгородського міськвиконкому Олег Муртазін вважає, що відновити найкращі традиції масової спортивної роботи заважають ринкові засади діяльності, зокрема позиція ЖРЕРів щодо облаштування міських спортивних майданчиків. Новостворені установи як товариства з обмеженою відповідальністю реагують на відповідні пропозиції мерії як на втручання у їхню діяльність. Інші доповідачі закликали міських очільників спорту в особі О. Муртазіна невідкладно подбати про забезпечення спортивних майданчиків для виховання молоді.
11 квітня о 16.00 у Падюні відбудеться спортивний вечір, присвячений святкуванню 80-річчя відмінника народної освіти, вчителя фізичного виховання Йосипа Степановича Голінки. Метою заходу є пропаганда фізичної культури і шкільного спорту краю. Офіційну підтримку заходу забезпечують ОДА та обласна рада, Ужгородська міська адміністрація та міськрада, Закарпатське відділення НОК України.
Сам Йосип Голінка, згадуючи пройдений шлях у фізичній освіті, стверджує: "Якби довелося повернутися у минуле, я б пройшов той самий шлях, був би вчителем фізичної культури".

 

03 квітня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів