"Джинсове покоління"

"У літературі Закарпаття з’явилася перша хуліганська книжка, розкута, багато в чому безсоромна, зате щира, відкрита, у якій, як океан у краплині води, відбивається все наше сучасне життя..." — Михайло РОШКО про альманах "Джинсове покоління"

 

"Наша найбільша проблема — провінційність, відірваність від загальноукраїнського літературного процесу, апатія і необізнаність столиці із творчістю закарпатських митців", — вважає укладач збірника письменник Михайло Рошко, завідувач об’єднаної кафедри зарубіжної літератури і французької мови УжНУ.

Літературознавець також стверджує, що єдиний спосіб зацікавити столицю — створити літературну групу, "стусуватися" разом і заявити про себе на повен голос. Тоді як наразі закарпатські літератори діють поокремо, "грішать" заздрістю, конкурують і не прагнуть згуртуватися.
Рошко також наголосив, що досі молодь не цікавилася літературою, яка у свою чергу була позбавлена сучасної проблематики. "Я прошу поважних письменників не ображатися, а навпаки замислитися: чи цікавляться вони життям сучасної молоді, чи намагаються зрозуміти її проблеми і потреби та викласти їх живою сучасною мовою?", — сказав він.
"Разом із Василем Кузаном та Сергієм Федакою напередодні ми створили прецедент спільною потрійною презентацією кожен своєї книги. Після цього виникла ідея згуртувати молоде покоління авторів у одному виданні — це нові пострадянські твори, "нерівні" та "непричесані", але відверті і правдиві. Це перший альманах літературного покоління в літературі України ХХІ століття. А в літературі Закарпаття з’явилася перша хуліганська книжка, розкута, багато в чому безсоромна, зате щира, відкрита, у якій, як океан у краплині води, відбивається все наше сучасне життя".
Збірка об’єднала письменників від Петра Мідянки до нинішніх студентів, розділивши їх умовно на "джинсове" та "комп’ютерне" покоління. "Саме наше покоління першим масово почало носити джинси у школі, тому й "джинсове", — розповідає М. Рошко. — Ще одна наша спільна риса — ми не друкувалися за радянських часів, тому ніколи не зазнавали цензури".
Попереду — презентація книги у столиці. "Вірю, що ми, закарпатці, станемо частиною загальноукраїнської літератури", — підсумував Михайло Рошко.

 

08 квітня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів