Будували, будували... і дров наламали

Кілька років поспіль дамбу будували, на неї постійно не вистачало коштів

 

Руйнівний паводок 2001 року значних руйнацій завдав правобережній дамбі на річці Тиса, що захищала Чоп та ряд сіл Ужгородського району від стихії. Кілька років поспіль дамбу будували, на неї постійно не вистачало коштів, адже й будівництво було масштабним - 18 кілометрів захисного валу. Зрештою невеличке прикордонне місто Чоп, населення якого паводкова Тиса не раз ставила на грань евакуації, може заспокоїтися: дамбу, яка захистить від грізних вод примхливої ріки не тільки цей потужний залізничний вузол Чоп і низку навколишніх сіл, збудовано. Згадану дамбу навіть охрестили "президентською", бо глава нашої держави особисто контролював хід робіт на цьому об’єкті.

Оскільки дамбу здали в експлуатацію, контрольно-ревізійне управління в Закарпатській області взялося за перевірку цільового та ефективного використання коштів державної субвенції, виділених на реконструкцію правобережної дамби на р. Тиса на ділянці с. Соловка-с. Соломоново Ужгородського району (4 пускові комплекси). На ці об’єкти загалом було виділено 10,7 мільйонів гривень, розпорядником коштів визначена Ужгородська РДА. У ході ревізії, проведеної в першому кварталі поточного року, працівники КРУ встановили, що при будівництві цих комплексів було допущено фінансових порушень на загальну суму 1,4 млн. гривень. Слід зазначити, що питому вагу цих порушень становлять операції, проведені з порушенням чинного законодавства, що призвело до збитків державі.

Працівникам КРУ разом з відповідними спеціалістами в ході ревізії довелося провести контрольні обміри обсягів виконаних робіт на дамбі і провести зустрічні звірки в підрядних організаціях по фактичному підтвердження понесених витрат. Результати цих обмірів стало завищення обсягів виконаних робіт на загальну суму 35,74 тис. грн. по об’єкту "Реконструкція правобережної дамби р. Тиса на ділянці с. Соловка-с. Соломоново".

Крім того, зустрічними звірками по підтвердженню витрат встановлено завищення вартості виконаних робіт внаслідок не підтвердження витрат у двох підрядних організаціях на загальну суму 1215 тис. грн. Так, зустрічною звіркою в одній з військових частин з питань підтвердження виду, обсягу операцій та розрахунків за виконані підрядні роботи встановлено завищення вартості виконаних підрядних робіт на загальну суму 1 212 тис. грн. внаслідок непідтвердження фактичних витрат по даних бухгалтерського обліку підрядника. До таких витрат включені витрати на виплату заробітної плати, яка не виплачувалася підрядною організацією, та інші непідтверджені витрати.

Інше підтвердження витрат, на які спрямовувалися кошти з Державного бюджету, працівниками КРУ повинне було підтвердитися зустрічною звіркою у ТОВ "КоваТехБуд", яким отримано за виконані роботи на об’єкті "Реконструкція правобережної дамби р. Тиса на ділянці с. Соломоново - с. Салівка". об’єкті 2 млн. грн. Однак це підприємство чомусь не порахувало за потрібне надати документи працівникам КРУ для проведення звірки витрат. Контролерам-ревізорам навіть довелося звернутися до правоохоронних органів за допомогою у проведенні звірки. Бажаного результату навіть цими діями не досягнуто, тобто, як кажуть у народі, "віз і нині там". Працівники служби склали акт про перешкоджання у проведенні зустрічної звірки і за цим фактом повідомили прокуратуру Закарпатської області.


Прес-служба КРУ в Закарпатській області

 

18 травня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. С.Д. 2007-05-18 / 09:10:00

    Поправка:здали і 1 та 2 та це вже за межами Чопа.

  2. Сусід дамби 2007-05-18 / 08:37:00

    Всього 6 пускових комплексів.Здали 3-ій і 5-ий.