Марія Бадида: “Кожен підприємець має усвідомлювати, що, сплативши податки, він робить свій внесок у розвиток міста”

Нинішнього понеділка численний загін працівників Державної податкової служби відзначав професійне свято. Воно у часі збігається із завершенням І півріччя, коли підбиваються підсумки роботи і визначаються перспективи. Тож про здобутки та подальші плани міських податківців розмовляємо з начальником ДПІ в м. Ужгороді Марією Бадидою.

 

— Податкова інспекція Ужгорода — це злагоджений професійний колектив із майже 200 чоловік, кожен з яких сумлінно працює на виконання покладених на нас завдань, — розповідає Марія Петрівна. — 92% з них мають фахову вищу освіту. Чимало тих, хто трудиться тут із дня створення служби, мають величезний досвід роботи. Тож є кому передати свої знання молоді, котра приходить до нас особливо активно протягом останніх років. І, безперечно, є на кого покластися. Тому мені як керівнику надійно з ними працювати, а разом із тим високий фаховий рівень підлеглих зобов’язує мене тримати високу планку, самій бути добре обізнаною із усіх питань нашої діяльності. А робота, якій ми себе присвятили, — дуже відповідальна, часом навіть небезпечна й водночас цікава, і хто вже втягнувся, не уявляє себе поза нею.

Якщо ж говорити про здобутки, то роботою свого підрозділу в І півріччі цього року Марія Петрівна задоволена. Насамперед, основне завдання, покладене на податкові органи, — забезпечення надходження платежів до бюджетів усіх рівнів — перевиконано. Так, по Зведеному бюджету відсоток виконання 108,5%. Якщо в абсолютних цифрах, то розрахункова база доведена інспекції в сумі 146,9 млн. грн., до бюджету ж надійшло 159,4 млн. Це проти відповідного періоду минулого року більше на 45,9 млн. До Державної казни спрямовано 81,5 млн. грн., до місцевої — 78 млн. грн. Крім бюджету міста, є фонд загального розвитку, куди теж чітко надходять платежі. І таке перевиконання бюджету дає змогу близько 10 мільйонів направити на фінансування невідкладних проектів по незахищених статтях (зокрема ремонт шляхів, прибирання міста).

Марія Петрівна відзначає, що зростає свідомість городян щодо добровільної сплати податків, і це позитивно позначається на міській скарбниці. Хоча є чимало тих, хто намагається приховати свої доходи, а отже, не сплатити податки. Зокрема проблемою залишається використання найманих працівників без належного оформлення (здебільшого у сфері послуг, громадського харчування). Тож одним із основних завдань податківців і надалі залишається робота з легалізації найманої робочої сили. “Гадаю, кожен підприємець має усвідомлювати, що, сплативши податки, він робить свій внесок у розвиток міста”, — каже головний ужгородський податківець.

Вимагають пильної уваги і фірми-одноденки, які реєструються, аби провести якусь операцію і не сплатити податок (щоправда, це поодинокі факти). Є проблеми і з податковим боргом. Хоч він і зменшився й надалі триває ця позитивна тенденція, проте роботи тут ще вистачає. Законодавство щодо стягнення податкового боргу досконале, і є багато важелів стягнення боргу, проте завжди, застосовуючи санкції до боржника, податківці зважають на те, аби не паралізувати роботу підприємства. “Ми зацікавлені в розвитку бізнесу в Ужгороді, в тому, щоб суб’єкти підприємництва реєструвалися. Чим більше їх буде, тим більше податків надходитиме в міську казну”, — резюмує Марія Бадида.
Ужгород

 

11 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів