ЯКІ ПРОФЕСІЇ ОБИРАЮТЬ МОЛОДІ ЗАКАРПАТЦІ

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: "Вибір майбутньої професії: між престижністю та реальними потребами ринку праці?”

 

Лариса Маргітич, начальник відділу профорієнтації Закарпатського обласного центру зайнятості розповіла про ситуацію на ринку праці краю, "незайняті ніші" професій та проаналізувала потребу ринку у фахівцях різних спеціальностей.
На вибір професії нинішніми випускниками шкіл впливають батьки, престижність та бажання вчитися разом з друзями. Про це молоді люди зізналися при анкетуванні, проявленому Центром зайнятості. Як розповіла Л. Маргітич, у Тячеві до переліку мотивів вибору професії додалася також дитяча мрія. У травні 10 % випускників ще не були визначені у виборі фаху. Усього проанкетували 9131 закарпатського учня. 67 % опитаних бачать своє професійне майбутнє у сфері обслуговування (продавці, кухарі, офіціанти, водії, бармени). Минулоріч таке ж опитування засвідчило, що 60 % школярів-респондентів бажають бути економістами, юристами та перекладачами. Чимало випускників цього року назвали за бажану професію агента з нерухомості. Серед найбільш перспективних, на думку учнів, професій — менеджер з туризму, бухгалтер, лікар, продавець, перекладач та інші спеціальності, пов’язані з комунікацією, роботою з людьми.
Лариса Маргітич радить при виборі професії уважно вивчати реальні потреби ринку праці. На допомогу випускникам, з її слів, обласний центр зайнятості регулярно проводить ярмарки вакансій. Останнім часом — вакансій саме робітничих професій, бо саме в них сьогодні відчувається найбільша потреба. Фахівці центру зайнятості також проводять т.зв. діагностику професійної приналежності, у результаті якої чимало школярів зрозуміли свої нахили та навіть змінили плани щодо вступу.
Найбільшим попитом у роботодавців сьогодні користуються професії швачок, слюсарів, складальників верху взуття, столярів, верстатників, електрогазозварників, електромонтажників. Фахівців цих спеціальностей досі бракує.
Центри зайнятості запрошують тих, хто обирає професію чи шукає роботу. Тут можна знайти перелік вакансій, а також понад 200 папок з описом різних професій. Не чекати одразу великих прибутків — порадила Л. Маргітич. Спеціаліст з власного досвіду стверджує, що після отримання диплому про вищу освіту важко отримати одразу 2-3 тисячі місячного доходу. Усе ж слід розпочинати трудову діяльність.
Крім того, у центрі зайнятості можна відвідати семінари з орієнтацією на підприємницьку діяльність та отримати одноразову виплату допомоги на започаткування власної справи — у разі, якщо до цього людина сплачувала страхові відрахування та не змогла працевлаштуватися за фахом.
Усього за перше півріччя до центів зайнятості в області звернулося понад 42 тисячі незайнятих громадян. Вакансій на сьогодні в обласному ЦЗ налічується близько 3 тисяч (з них 2 000 — робітничі).
Як стало відомо, в УжНУ, наприклад, цьогоріч спостерігається підвищений інтерес абітурієнтів до фаху будівельника, стоматолога та туристичної галузі.

 

11 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів