Чи буде готова головна транзитна область до Євро-2012?

За підрахунками фахівців, близько 60 відсотків уболівальників з Європи їхатимуть на футбольні матчі в Україну під час Євро-2012 саме через Закарпатську область. Однак у самому регіоні кажуть, що поки що область до таких потужних транзитних потоків не готова. У першу чергу мова про пункти переходу кордонів та про ремонт доріг. Час ніби є, але роботи надзвичайно багато.

 

Нині в Закарпатті єдина більш-менш якісна дорога – із Чопа у напрямку Києва, яку робили македонці. Решта шляхів не відповідають жодним стандартам: вони ледве витримують нинішні транспортні навантаження. Суцільного потоку легкових автомобілів та автобусів, які хвилею "ринуть" через Закарпаття в 2012 році, місцеві автодороги без капітальних ремонтів не витримають. Це підтверджують і самі закарпатці, які цими дорогами їздять щодня.

Ужгородка Лариса зауважує: "Сподіваюся, що Євро-2012 стане тим каталізатором, який, хочемо ми того чи ні, змусить нас привести до ладу наші дороги, і це полегшить життя тим людям, які приїдуть сюди, і тим, котрі проживають тут і мусять щодня такими дорогами їздити".

Понад 500 мільйонів гривень лише на автомобільні дороги

У закарпатському управлінні автодорожнього господарства неякісні дороги пояснюють браком фінансування. Керівник структури Василь Маркович каже, що фінансування на кілометр дороги в Україні на порядок нижче, ніж у сусідніх державах. Якщо у 90-х роках ремонтували 500-600 кілометрів за рік, то тепер заледве 150 кілометрів на рік вдається охопити сяким-таким ремонтом. Приміром, і на цей рік на ремонти доріг у бюджетах передбачені 97 млн. грн. при потребі бодай 300. В облавтодорі вже підрахували, скільки потрібно грошей, щоб привести закарпатські шляхи до прийнятного стану до 2012 року.

Василь Маркович: "Щоб провезти усіх ,хто бажає, територією Закарпаття, треба виконати роботи більше, ніж на 500 мільйонів гривень".

До 2012 року угорці побудують до кордону з Україною сучасний автобан, відповідно, мусить такий єврошлях будувати й Україна. Крім доріг, на кордонах України з сусідніми європейськими держави потрібно будувати нові пункти переходу. За підрахунками, щонайменше 5-6.

Потрібна нова залізнична ділянка, а також аеропорт

Інше проблемне питання – залізниця, каже голова Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші: "Питання залізниці: "Інтерсіті" – є швидкісний потяг маршрутом "Будапешт-Загонь", швидкісний потяг "Львів-Київ" також є, випадає ділянка Чоп-Львів. Ділянку цю необхідно зробити обов’язково".

Ще одна проблема Закарпаття – аеропорт. За словами керівників краю, в області необхідно або реконструювати нині недіючий військовий аеропорт у Мукачеві, або збудувати цілком новий. До того ж, як кажуть закарпатські туроператори, необхідно зводити додаткові готелі, ресторани, бо більшість уболівальників однозначно схочуть принагідно відпочити в Україні. У Закарпатті кажуть, щоб вирішити всі ці проблеми й належно підготуватися до Євро-2012, необхідно залучати іноземні інвестиції.

Радіо Свобода

 

11 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів