Сонячне мистецтво Кристини Данко-Шолтес

По-різному, в різному віковому та соціальному вимірі приходять до мистецтва люди...

 

У цьому відношенні, мабуть, як нікому щедро поталанило обдарованій юні Ужгорода, цілі покоління яких залюбки навчалися в унікальній школі образотворчого мистецтва під незмінним керівництвом, - упродовж десятиліть поспіль, - чудового педагога і наставника, ентузіаста-подвижника, невтомного пропагандиста Закарпатської школи живопису Золтана Степановича Баконі.
Вочевидь, саме ті щасливі дитячі роки, проведені у благотворній творчій атмосфері школи мистецтв, залишили незгладимий і незгасимий слід в душі майбутньої художниці Кристини Данко і вже згодом, через роки, будуть нестримно притягувати до мольберта, до чарівного і загадкового буйноцвіття фарб і образів, породжених фантазією майстрині.
І хоча життєва доля розпорядилася професією Кристини Данко в інший спосіб, – вона після закінчення медфаку УжДУ успішно продовжила сімейну традицію, перейнявши естафету від батька, відомого ужгородського лікаря Еміріха Данко, - потяг до образотворчого мистецтва, творчої самореалізації, як художниці, супроводжували усе її подальше життя...
І сьогодні можна з певністю стверджувати, що Кристина Данко-Шолтес відбулася і як професійний медик, ставши одним з провідних лікарів-дерматологів Закарпаття, яка серед небагатьох обрана до Всеукраїнської Асоціації Косметологів та дерматологів, і як самобутня художниця, яку до речі, нещодавно прийнято до Спілки незалежних художників "КЕТ" імені Антона Кашшая, і, звичайно, як щаслива жінка і мати двох чудесних синів.
Тож не дивно, що перша персональна виставки робіт Кристини Данко-Шолтес, розгорнута цього тижня в Закарпатському музеї народної архітектури і побуту, привернула увагу численних шанувальників її творчості, колег і друзів, гостей нашого міста...
Зрозуміло, що авторка вперше виносячи на суд глядачів свої роботи, намагалася якомога повніше представити увесь багатогранний спектр, усе жанрове розмаїття власного творчого доробку.
І як зазначив, виступаючи на відкритті вернісажу заступник голови обласної ради Василь Брензович, це сповна вдалося художниці. Більше того, "персональна виставка творів Кристини Данко-Шолтемс не стільки підсумовує творчий доробок самобутньої майстрині, скільки відкриває перспективу світлого шляху у майбутній дивовижний і незгасний світ її щедрого, справді сонячного таланту!".
До щирих вітань Кристині Данко-Шолтес також долучились начальник обласного управління культури Юрій Глеба, який вручив господині свята Почесну грамоту Облдержадміністрації, голова Спілки незалежних художників "КЕТ" ім.А.Кашшая Микола Керечанин, Народна артистка України Клара Балог, професор УжНу Сергій Федака, рідні, колеги, друзі з найкращими побажаннями авторці творчих щедрот, нових духовних злетів та ще багато яскравих сонячних полотен на радість усім нам.
Владислав Бильов

 

25 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів