Sziget

З 8 по 15 серпня в Будапешті прогримить ювілейний п’ятнадцятий музично-культурний фестиваль Sziget — наймасштабніше і найамбіційніше дійство в усій Центральній і Східній Європі, яке щороку відвідує близько 400 тисяч людей з усього світу.

 

Ще років із 5—7 тому про цей грандіозний фест Україна зовсім не знала. Зараз кожного року протягом усього липня потрапити до угорського посольства дуже складно — нарешті молодь зрозуміла, що є фантастична альтернатива тижневому засмаганню і пляжному відпочинку. Проте цього року наші меломани зіштовхнулися з візовою проблемою. Якщо минулого року отримати право на тижневе перебування в Угорщині можна було без зайвих проблем, то цього року все значно складніше. Зокрема, тепер угорське консульство вимагає довідку про доходи та копію придбаного квитка із особистим підписом. При цьому, витративши на квиток 120 євро, гарантії, що візу вам таки дадуть, ви не маєте.

Але і виснажливі черги, і проблеми з отриманням віз, і недешева вартість вхідного квитка (120 євро за 7 днів фестивалю, з кемпінгом — 150 євро) безсумнівно варті самого Sziget. На тиждень острів Обудаі (Obudai), що знаходиться на півночі Будапешта і де, власне, й відбувається Sziget, перетворюється на невеличке місто з власною розвиненою інфраструктурою. Тут ви можете нескінченно довго блукати серед 60(!) концертних майданчиків і музичних звуків на будь- який смак. Між іншим, цього року музичними жителями острова Sziget стануть легендарні Chemical Brothers, The Hives, Faithless, Nine Inch Nails, Queen Of The Stone Age, Pink, The Killers, Gogol Bordello, !!!, Mika, Tool та інші.

Дуже приємно бачити на такому фестивалі серед таких виконавців і представників України. Ще у 2000 році тут виступили "Мандри". Минулого року нашу країну представляли Mad Heads XL. Цього року українських гуртів стане вдвічі більше. Наша делегація вирушить у Будапешт у складі "Танку на Майдані Конго" та Esthetic Education.

Але недарма Sziget називають музично-культурною подією. "Не музикою єдиною!" — проголошують організатори і пропонують гостям безліч якісного кіно, художніх виставок і галерей, театральних і циркових вистав. На острові проходять спортивні змагання, діють дискусійні клуби, мовні школи, дитячі програми, розіграші призів, благодійні акції. Кажуть, що побачити і обійти все за сім днів фактично нереально. Хоча колись, ще у 1993 році, коли Sziget тільки народився, його відвідало тільки 43 тисячі гостей. Щоправда, це не так уже й мало, вже тоді його масштаби вражали: 200 концертів, 80 кінопоказів та 40 театральних вистав.

Окрім іншого, Sziget надзвичайно "зручний" фестиваль. Тут вам запропонують усе необхідне — від пральні, поштового відділення та камери схову до щоденного догляду за дітьми, банкоматів, бюро знахідок і цілодобового медичного обслуговування. Дуже важливо, що на території острова працює інформаційний центр, що надає інформацію будь-якою мовою. Так що організатори Sziget загубитися вам не дадуть. Хоча про те, щоб заблукати на такому фестивалі, можна тільки мріяти.

Маша ТОМАК, "День"

 

27 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів