Такий невідомий Міхай Мункачі...

МІхай Мункачі - глава реалістичного живопису Угорщини, мистецькі успіхи якого пов’язують також із культурою Німеччини, Франції, Закарпаття.

 

Міхай ліб (Мункачі) народився 20 лютого 1844 р. в м. Мукачеве у сім’ї німецького колоніста з Баварії, дрібного чиновника по збору соляного податку Лео-Михайла Ліба та угорської аристократки Цецилії Рек. За співчуття до революції 1848 року, метою якої була незалежність Угорщини, сім’я зазнала переслідувань від австрійських властей. Після смерті Лео Ліба та Цецилії Рек залишилося п’ятеро дітей, у тому числі і шестирічний Міхай.
Закінчивши початкову школу, Міхай працював у ремісника столяром. Внаслідок тяжкої хвороби залишає роботу і вирішує стати художником. Перші спроби він робив під керівництвом художника Кароля Фішера, а потім - мандрівного митця Елека Самоші. Восени 1863 року Міхай Мункачі прибув до угорської столиці Пешту і в національному музеї копіював картини класиків, а потім протягом півтора року вивчав малювання у художній академії Марачані.
З 1865 р. навчається у Віденській і Мюнхенській академіях мистецтв, де його вчителями стають Вільгельм Каульбах та Вільгельм Лейбль. Восени 1868 року М.Мункачі їде у Дюссельдорф до художника Людвіка Кнауаса. Проте, як виявилося, через три роки їхньої співпраці він не тільки зрівнявся з Л.Кнауасом у майстерності, а й перевершив його. Про це свідчив шалений успіх картин М.Мункачі "Позіхаючий Іннаш" та "Камера смертника". Остання була експонована на Паризькій виставці 1870 року, отримала золоту медаль і одразу була куплена американським колекціонером Уільтеком.
Творчість М->’’хчичі з цього часу має такий успіх, що стає предметом для наслідування серед молодих художників Франції. Німеччини. Угорщини. На початку 1872 року на крилах слави художник переїжджає в Париж.
Наступний 1873 рік був особливо вдалим, створені такі шедеври як "Нічні бродяги", "Прощання", "Селянка, що збиває масло", "Збиральниця хмизу", "Мати з дітьми" та інші. Тріумфальною подією в житті митця стала персональна виставка творів у 1879 році у знаменитому Скляному палаці Мюнхена. Роботи М.Мункачі почали вивчати в школах і академіях Німеччини.
Художник одружився з вдовою, відомою в Парижі баронесою де Марше, а їхній дім став центром культурно-громадського життя столиці Франції.
Угорський уряд нагородив художника орденом Залізної корони III ступеня. Для отримання почесного звання дворянина і дворянського прізвища Міхай звернувся до Мукачівської мерії з проханням дозволити йому зміну прізвища Ліб на Мункачі, тобто "мукачівський". 4 листопада 1880 року це прохання було задовільнено і Міхая Мункачі оголошено почесним громадянином міста Мукачеве. Вручення грамоти і лаврового вінка зі срібла відбулося 3 березня 1882 року.
Згодом було написано багато творів, серед них: "Каштанова алея", "Христос перед Пілатом", "Портрет Ференца Ліста", "Прихід угорців на свою батьківщину".
Помер М.Мункачі 1 травня 1900 року у лікарні поблизу Бонна. Похований у Будапешті.

Вл. інф.

 

27 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів