У закарпатському Берегові — небезпека тотального забруднення навколишнього середовища!

Техногенна катастрофа на Львівщині спричинила потрапляння великої кількості жовтого фосфору в повітря, землю та воду і привернула увагу до екологічних проблем усієї України. Немає жодної області в нашій державі, де б не було своєї власної біди: залишки ракетного палива (гептил), токсичні гудрони і навіть радіоактивні відходи. Україна - в небезпеці, й ворог, що загрожує людям, часом невидимий. Нація просто повільно вимирає.0000

 

І прикро констатувати: епопея з речовиною "премікс", яка досі складується на території Закарпаття (зокрема, Берегова та району), досі не закінчена. Влада, як могла, заспокоювала людей і годувала їх обіцянками, але максимум, на що спромоглася, - це перевантажити частину хімічного порошку в металеві бочки з-під соку. Цю акцію щедро профінансували з державного бюджету, а міністр МНС Нестор Шуфрич особисто прибув у с. Велика Бакта, аби запевнити, мовляв, усе під контролем, а "премікс" більше не шкодитиме людям.
Насправді ж ситуація невтішна. Нещодавно з кар’єру в селі Бене, де складувалася речовина, було викрадено чотири бочки, в яких зберігалося 800 кг "преміксу". Звісно, тих, хто це скоїв, досі не знайшли. Скоріш за все, комусь із місцевих мешканців знадобилася тара для зберігання певних продуктів, можливо, навіть харчових. Люди досі не усвідомлюють, яку небезпеку таїть у собі цей звичайний на вигляд порошок із металевим відблиском.
6 липня відбулося позачергове засідання комісії з питань надзвичайних ситуацій міської ради, де на порядку денному стояло одне питання-стан зберігання речовини "премікс" на території Берегова. Виявляється, що крадії отрути добре похазяйнували і в районному центрі. Так, на території АФ "Вікторія" (вул. Фабрична) невідомі особи викрали 24 контейнери, а небезпечну речовину висипали просто на землю.
За словами завідувача сектором із питань НС Адама Понго, у Берегові може скластися надзвичайна ситуація об’єктового рівня, оскільки існує небезпека тотального забруднення навколишнього середовища біля місць зберігання "преміксу". На території МП "Лісма" (вул. Верховинська) мішки з "преміксом" майже повністю зруйнувалися, речовина вимивається опадами та розвіюється вітром по навколишній території. 215 тонн порошку в мішках "біг-бег" -у закритому складі, а 120тонн -на відкритій місцевості. Ще 201 тонна речовини була пере-затарена у контейнери, але плівка як засіб для покриття під дією природних факторів зруйнувалася. Така ж ситуація на майданчику колишнього "Агрокомплексу", де зберігається 11 тонн "преміксу". Не краще і на залізничній станції, де з осені 2005 року у 8 вагонах знаходиться 219 тонн речовини.

ДЕ ХОВАЄТЬСЯ НЕБЕЗПЕКА?

Здається, вже кожний закарпатець знає про висновки двох поважних київських інститутів екології й токсикології. Коштували аналізи чимало, і не довіряти результатам фахівців немає жодних підстав. На предмет забруднення солями важких металів земель на Берегівщині (населені пункти В.Бакта, Шом, Бене) неодноразово проводились дослідження і фахівцями закарпатського проектно-технологічного центру охорони родючості ґрунтів і якості продукції (директор В. Грига).
Результат мав би шокувати всіх - у зоні забруднення зафіксовано перевищення ГДК (гранично допустимих концентрацій) сполук практично всіх відомих важких металів, на виявлення яких акредитована лабораторія центру! Насамперед, це-свинець, мідь, цинк, марганець і кадмій. Істотне забруднення важкими металами зафіксовано і в зразках рослин. А що вже казати тоді про організм людини, який здатен, як губка, всмоктувати в себе все негативне, що знаходиться у повітрі. Наприклад, свинець (РЬ) має здатність накопичуватись в органах і тканинах, зокрема, у кістках. Виводиться дуже важко. Токсична дія його полягає, насамперед, у порушенні центральної та периферійної нервової системи, мозку кісток, судин, генетичного апарату клітин тощо. Можливе пошкодження нирок, зміна функцій печінки. У дітей порушується здатність до навчання, виникає зміна в реакціях поведінки, часом навіть гальмується розумовий розвиток.
Варто тільки додати, що в "епіцентрі" розташування порошку "премікс" вміст свинцю становив, за даними дослідження 2005 року, 28,0 мг/кг. Це так звана рухома форма важкого металу, яка особливо небезпечна для організму людини. Норма - 20,0 мг/кг.
Мідь (Си) також негативно впливає на нервову систему, легені, порушує функції печінки і нирок, змінює склад крові. За норми всього 3 мг/кг, вміст рухомої форми міді становив 50,0 мг/кг! Така ж ситуація і з цинком (Zn), який перевищив допустимі показники вдвічі - 50,0 проти 23,0 мг/кг. Цинк уражує, насамперед, дихальні шляхи, викликає шлунково-кишкові розлади і може призвести до анемії, спричинити погіршення слуху тощо.
І, нарешті, кадмій (Cd). Солі кадмію володіють мутагенними і канцерогенними властивостями, тобто викликають ракові захворювання. Це елемент надзвичайної токсичності, і його наявність у ґрунті чи воді взагалі не допускається. Однак фахівці виявили його присутність навіть у рослинах "епіцентру" отруєння хімічними відходами території Берегівщини. Протокол № 7 результатів випробувань досліджень 5 травня 2006 року свідчить: перевищення вмісту кадмію та свинцю знайшли і в Берегові, а саме - на вулиці Запорізькій, на якій також складували "премікс", починаючи з 1998 року. До речі, вміст свинцю у питній воді з колодязя в будинку № 18 більший у 56 (!) разів!

ОСТАТОЧНИХ ВИСНОВКІВ ДОСІ НЕМАЄ...

На жаль, висновків центру "Облдержродючість" (токсикологічно-радіологічної лабораторії) за цей рік немає - їх, скоріш за все, застосовують тільки для "внутрішнього користування". Утім, за результатами минулорічних досліджень закарпатські фахівці роблять однозначний висновок: "при сильному ступені забруднення недоцільно вирощувати листові овочі і коренеплоди, тому що вони поглинають із ґрунту велику кількість металів". І рекомендують "...в окремих випадках на сильно забруднені ґрунти ...насипати шар привізної землі - 25-40 см, а при збільшенні ступеня забруднення необхідно знімати верхній шар ґрунту і замінювати його новим, узятим з інших місць"!
У зв’язку з тим, що ситуація в Берегові є вкрай небезпечною для населення та навколишнього середовища, комісія з питань НС під керівництвом Адама Понго вирішила вкотре звернутися до управління Служби безпеки України, управління охорони навколишнього середовища, головного управління МНС України з проханням негайно вирішити питання перезатарення та вивезення за межі міста Берегово речовини "премікс".
Отже, якщо раніше мова йшла більше про покарання злочинців, які завезли токсичну речовину на Закарпаття, то тепер варто було б, насамперед, подбати хоча б про елементарну безпеку людей. На жаль, досі ми сидимо і чекаємо висновків, нових експертиз, наказів згори і т. д. А за певними даними, кількість онкологічних хворих на Бе-регівщині за останні роки почала різко збільшуватись. Це стосується власне міста та населених пунктів, де складується речовина "премікс".
До речі, Мінприроди у 2006 році виділило кошти на загальну суму 1 842,7 тис. грн., аби провести комплекс робіт із контейнеризації суміші "премікс" із метою її безпечного тимчасового зберігання. На думку міністра охорони навколишнього природного середовища України Василя Джарти, це мало "унеможливити забруднення довкілля та доступ до речовин сторонніх осіб".
Щодо питання повернення "преміксу" до Угорщини, то воно досі у стадії розгляду експертів з обох сторін. У січні цього року проблему з відходами в Україні вивчав спеціальний доповідач ООН із питань прав людини Окечукву Ібеану. Але якими були остаточні висновки цього візиту - нам досі невідомо...

Роберт ГУТ, "Старий Замок "Паланок"

 

27 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів