День добросусідства та фестиваль у Солотвині

Такої кількості поважних гостей смт. Солотвино, що на Тячівщині, давно не приймало. Минулої неділі голова обласної ради Михайло Кічковський, його заступник Михайло Мартин, перший заступник голови ОДА Іван Балога, заступник голови ОДА Іван Качур, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернест Нусер, голова Тячівської райради Василь Кошівка, депутати різних рівнів краю та представники громадськості – всі вони прибули у відоме далеко за межами нашого краю селище з двох причин: тут відзначали День добросусідства „Україна – Румунія“ і традиційний фестиваль "Мелодії солених озер".

 

Румунську сторону представляли голова повіту Марамуреш Марінел Ковач, генеральний консул Румунії в Чернівцях Ромео Сандулеску, міський голова Сігеті–Мармація Євдженій Годжа.
Звертаючись до поважних гостей та краян, голова облради Михайло Кічковський зазначив, що День добросусідства є тією слушною нагодою, яка дає можливість поділитись своїми успіхами у праці, прикордонному співробітництві, думками про те, що і як нам необхідно зробити, аби наша спільна гордість – Карпати і Тиса й надалі радували народи України і Румунії, людей усієї Європи своєю щедрою красою і багатствами. Щоб по обидві сторони українсько–румунського кордону у регіонах, де компактно проживають і румуни, і українці вільно і щасливо дзвеніла народна пісня, процвітало народне мистецтво, багатовікові звичаї, традиції. "Теперішній час – підкреслив Михайло Михайлович, – демократичні процеси, реформування і новаторський поступ у економічній і соціальній сферах в обох країнах відкривають перед народами нові можливості щодо ділового партнерства і економічного співробітництва, які нам належить удосконалювати". Румунія живе і діє в умовах Євросоюзу, Україна – на шляху входження в європейську спільноту. Й добросусідство, однозначно, сприятиме поглибленню уже діючих та впровадженню нових зв’язків у різних аспектах місцевого самоврядування та транскордонного розвитку між нашими країнами. Тим паче, що є чимало точок дотику на рівні територіальних громад міст, сіл, районів, депутатських корпусів, окремих трудових колективів у рамках економічного, наукового та культурологічного співробітництва, які знайшли своє відображення і в офіційних документах: у 2002 –му році сторони підписали Угоду про ІНТЕРРЕГІО про три латеральне співробітництво Закарпатської області (Україна), Сату–Марського повіту (Румунія) та області Саболч–Сатмар–Берег (Угорщина), у 2001–му– Угоду про міжрегіональне співробітництво між Закарпатською областю (Україна) та повітом Марамуреш (Румунія). Обговорено протокол попередніх намірів щодо подальшої співпраці. Адже у населених пунктах прикордонної смуги на українській стороні проживає понад 30 тисяч громадян румунської національності, яких на Закарпатті щиро шанують за працелюбність, за те, що вони бережуть і розвивають свою мову, звичаї. Підтвердженням цьому є обрання до обласної ради теперішнього скликання трьох депутатів румунської національності. Ще 12 румунів стали депутатами різних рівнів місцевих рад Закарпаття, де діють 4 обласні румунські національні культурні Товариства. А в УжНУ на філологічному факультеті разом із українським, угорським, російським, німецьким, словацьким відділенням успішно працює й румунське. На обласному телеканалі "Тиса" транслюються передачі румунською мовою. А це означає, як наголосив Михайло Кічковський, що ми повинні зробити все для того, аби наші добросусідські відносини міцніли, примножувались спільними здобутками і доброю славою.
Ромео Сандулеску у своєму виступі підкреслив, що зв’язки між нашими народами пожвавлюються. Через міст, який з’єднує Солотвино та Сігеті – Мармацію щодоби понад 4 тис. громадян перетинають українсько–румунський кордон. Тому було б доречно відкрити консульське бюро у селищі Солотвино, наголосив Генконсул, а в Ужгороді – Генконсульство Румунії. „ Правда в тому, що на українсько–румунському кордоні діє 7 КПП, у планах – відкрити ще 3 нові пункти пропуску, – мовив Ернест Нусер і додав: – Добрі сусіди – це насамперед добрі партнери у питаннях розбудови своїх родин, громад, регіонів, країн, і які дбають про гармонізацію нинішніх і майбутніх стосунків“. Такої ж думки й голова Тячівської райради Василь Кушілка, який переконаний, що Дні добросусідства покликані сприяти розквіту регіонів і держав, а тому є сенс зустрічатися, підписувати угоди про економічне, торговельне, науково–технічне та культурне співробітництво й підносити на вищий рівень співпрацю та співіснування між нашими народами.
Чи не тому селищний голова Солотвина Юрій Ухаль та міський голова Сігеті–Мармація Євдженій Годжа підписали Рамкову угоду про співробітництво.
Оскільки час збігав, то, відповідно до програми, учасники Дня добросусідства перейшли на базу відпочинку Ельдорадо", де з’їхалися художні колективи нацменшин нашого краю, аби взяти участь у фестивалю, який здобув постійну прописку на Тячівщині, у селищі, що визирає водними плесами незрівнянних солених озер.
„Найщирішої вдячності й похвали заслуговують насамперед люди, які люблять народну творчість, уболівають за неї, турботливо прославляють молоді таланти. Бо ж відомо: не хлібом єдиним живе людина, “– зазначив у вітальному слові голова облради Михайло Кічковський. – Сподіваюся, що свято і на цей раз впише яскраву сторінку у творчий літопис сьогодення, відкриє нові мистецькі таланти та імена, сприятиме відродженню духовних багатств рідного краю, а головне – міжнаціональній злагоді.“
Ще довго лунали народні пісні різними мовами – румунською, угорською, словацькою, німецькою, ромською та ін, що веселково розливались понад горами, понад долами…
Анна Романенчук

 

01 серпня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів