ФЕСТИВАЛЬ "УЖАНСЬКА ВАТРА" У ПЕРЕЧИНІ

У Перечині вже стало доброю традицією проводити фестиваль культури, мистецтва та спорту

 

У Перечині вже стало доброю традицією проводити фестиваль культури, мистецтва та спорту до Дня Незалежності України, що започаткований Перечинським міським головою І.Погоріляком у 2005 році. Протягом двох попередніх років цей фестиваль став популярним серед мешканців району, міста та гостей, щорічного запалення ватри чекають діти та дорослі. У минулих фестивалях брали участь спортивні команди та фольклорні колективи із Сербії та Чорногорії, Польщі, Словаччини, із міст та сіл України.

Наміри взяти участь у цьогорічному фестивалі виявило багато колективів з різних країн, але, як вбачається із передвиборних баталій, не так думав голова Перечинської державної адміністрації, даючи вказівки місцевій міліції не допустити проведення такого заходу. На стадіоні, за словами одного із заступників очільника району, саме в суботу, 25 серпня, повинні були висівати траву, незважаючи на спеку і на те, що наступного дня на цьому стадіоні відбуваються три футбольні матчі.

Передбачаючи такий розвиток подій, організаторами фестивалю до міської ради було подано за місяць повідомлення про те, що на території перед районним будинком культури, яка визначена виконкомом міськради для проведення політичної агітації, районна організація Народна Партія проводитиме фестиваль. Незважаючи на дотримання організаторами усіх вимог, передбачених законодавством України, за вказівкою першого заступника голови райдержадміністрації саме 25 серпня, у суботу, проводиться на цьому місці "грандіозний" ремонт – замащування сходових тріщин, які утворилися ще у вісімдесятих роках минулого століття зразу після введення в експлуатацію будівлі РБК. Натомість високопоставлений начальник рекомендує “Ужанську ватру” провести та запалити у малому залі районного будинку культури. Якщо на стадіоні у визначений день траву не сіяли, лише вигнали на тренування о 10 годині ранку футбольну команду, то на території, де планувалось провести фольклорну частину фестивалю, працівники РБК проводили “капітальний” ремонт, замащуючи руками тріщини сходів цементним розчином об’ємом у піввідра. Ремонт тривав не більше п’ятнадцяти хвилин. Такі ремонти на площах українських міст були масовими під час проведення виборів Президента України у 2004 році і тоді з майданів таку владу називали антинародною, а тепер так звана "народна влада" наслідує своїх попередників.

Через таку ситуацію організатори відмовили більшості колективам з Польщі та Словаччини в участі в фестивалі. До початку змагань тримали в секреті місце їх проведення, готували запасний варіант святкування у селі Кам’яниця.

Спортивну частину все ж таки вдалося провести у Перечині, на шкільному стадіоні Перечинської школи-інтернату. У турнірі з волейболу взяло участь десять команд: три з Словаччини, з міст Львова, Хуста, Мукачева, Ужгорода, Сваляви та Перечина.

У змаганнях з міні-футболу змагалося шість команд. Спортсмени практично не відчули незручностей, створюваних райдержадміністрацією. До речі, обидва заступники очільника району, які заважали у проведенні фестивалю, являються депутатами Перечинської районної ради від "Нашої України".

Фольклорний фестиваль прийшлося проводити на літній терасі ресторану "Кантіна", звичайно, без запалення традиційної ватри. Танцювальний колектив "Ганка" з польського міста Глогова та місцеві самодіяльні артисти розважали спортсменів та гостей цього закладу, багато мешканців Перечина спостерігали за концертом із-за огорожі, тому що місця всім на терасі не вистачило.

Наступного дня перечинці мали можливість оцінити та порівняти "вищого рівня" програму, підготовлену райдержадміністрацією до Дня Незалежності, і на державні прапори України, які близько двох тижнів висіли на електричних стовпах, а знімали їх комунальники, збиваючи "тичкою", як оббивають горіхи. Державні прапори централізовано видали, але без інструкції для використання чиновникам. Напевно, не мало районне керівництво часу займатися справами, оскільки дуже переймалось зіпсуванням фестивалю "Ужанська ватра".

Усе пізнається у порівнянні. Будемо сподіватися, що сьогодні, відзначаючи День фізкультурника у Перечині, влада організує кращий фестиваль, тому що їм ніхто не заважатиме.

Трибуна

 

09 вересня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів