Ужгород входить до групи українських міст із найбільш небезпечним вмістом забруднюючих речовин у повітрі

Столиця Закарпаття місто Ужгород входить до групи українських міст із найбільш небезпечним вмістом забруднюючих речовин у повітрі. Винний у цьому автотранспорт, адже з розрахунку на одного мешканця тут найбільша кількість автомашин.

 

Основний ворог — формальдегід, який утворюється від автомобільних двигунів, не обладнаних каталізаторами. Це, зокрема, ті двигуни, які працюють на газі метані. За вмістом формальдегіду показники Ужгорода в чотири рази перевищують гранично допустиму концентрацію. Украй високим є вміст і діоксиду азоту, інших домішок.

Про все це детально, із цифрами розповідає начальник лабораторії з аналізу за чистотою атмосферного повітря Закарпатського облгідрометцентру Василь Лобко. "Ми живемо в надзвичайно забрудненому середовищі", — не втомлюється повторювати еколог. І демонструє це стовпчиками графіків і діаграм.

Василь Юрійович спостерігає за чистотою довкілля вже півтора десятиліття. Попри надзвичайно скромне або й відсутнє фінансування з міського бюджету, для постійного моніторингу повітря він знаходить спонсорів. Причому ця робота здійснюється за широким набором показників (не менше ніж 16). Висновки досвідченого еколога систематично потрапляють на стіл керівників міста. Вони ж стають приводом для публікацій у пресі. Як експерта з цих питань Василя Лобка запрошують до участі в радіо- й телепередачах.

Як голова обласної організації ВЕЛ Василь Юрійович створив науково-дослідницьку групу спільно із заступником головного лікаря Ужгородської міської санепідемстанції Володимиром Орлом, а також доктором хімічних наук, професором Ужгородського національного університету Василем Гомонаєм.

— Коли побачив, що тривожні показники не спонукають владу до дій, зрозумів: самими закликами до совісті не допоможеш. Слід на весь голос говорити про велику загрозу для здоров’я людей, яку несе високий рівень забрудненості атмосферного повітря, — переконаний Василь Лобко.

У передостанньому номері журналу "Екологічний вісник" Лобко й Орел опублікували статтю "Оцінка стану атмосферного повітря в Ужгороді та його вплив на показники захворюваності дітей". Учені розгортають картину того, як змінювалися показники забрудненості по роках, починаючи від 1992-го, за різними видами небезпечних речовин. Довівши, що основним забруднювачем повітря в місті є автотранспорт, автори констатують посилення несприятливих тенденцій у здоров’ї дитячого населення обласного центру: погіршення перебігу захворювань, хронізацію патології, збільшення поширеності низки нозологічних форм і класів хвороб. Серед дітей Ужгорода на кожну тисячу реєструють 1500—1700 захворювань. У структурі поширеності окремих класів хвороб перше місце належить хворобам органів дихання (48%), друге — захворюванням органів травлення (9%), наступні місця посідають хвороби ендокринної системи, розладу харчування, порушення обміну речовин і вади зору (7% кожний клас), хвороби шкіри та підшкірної клітковини (6%).

Іншу публікацію в тому ж "Екологічному віснику" "Формальдегід — головний компонент забруднення атмосфери автомобільним транспортом у містах України" підготували втрьох — Лобко, Гомонай та аспірант УжНУ Валентин Ходаковський. У ній ідеться про шкідливість формальдегіду, який утворюється від згоряння метану. Досі вважалося, що природний газ є і найдешевшим, і малошкідливим видом палива. Однак автори дійшли інших принципово важливих висновків, із якими Василь Лобко ознайомив учасників науково-практичної конференції в Києві.

Надалі, впевнений Лобко та його колеги з ВЕЛ, слід вимагати від влади усунення причин високої концентрації шкідливих речовин. В іншому разі іміджеві Закарпаття як рекреаційно-туристичного регіону буде завдано непоправної шкоди. А головне, що все це щодня й щогодини відчуватимуть на собі ужгородці.

Василь БЕДЗІР
"Україна і світ сьогодні"

 

02 жовтня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів