Заради безпеки дітей на дорозі!

З метою профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму в Україні з 20 серпня до 20 вересня цього року Міністерством внутрішніх справ спільно з Міністерством освіти й науки, Головною Державною інспекцією на автомобільному транспорті, Всеукраїнською спілкою автомобілістів проводився загальнодержавний рейд-конкурс "Увага! Діти на дорозі".

 

Під час цих заходів увага надавалася обстеженню вулично-дорожньо мережі поблизу загальноосвітніх навчальних закладів з метою усунення недоліків в організації дорожнього руху. Загалом було встановлено та замінено майже п’ять тисяч дорожніх знаків, понад 60 тисяч метрів турнікетного огородження, нанесено та додатково оновлено понад 450 кілометрів дорожньої розмітки. Водночас під час рейду маршрути патрулювання працівників дорожньо-патрульної служби було наближено до шкіл.

З метою гарантування безпеки перевезення учнів до загальноосвітніх навчальних закладів також було здійснено перевірку технічного стану шкільних автобусів. Усього було перевірено понад 3300 одиниць автотранспорту, що використовується для перевезення дітей, а це складає майже 97 відсотків від його загальної кількості. Серйозні технічні несправності виявлено в кожного сьомого автобуса. Це - несправності рульового керування, гальмівної системи, блокування запасних виходів та незаконне переобладнання транспортних засобів. Найбільшу кількість несправних шкільних автобусів виявлено у Тернопільській, Чернігівській, Волинській, Хмельницькій та Запорізькій областях.

Під час здійснення профілактичних заходів працівники ДАІ викривали та документували порушення Правил дорожнього руху, скоєні водіями шкільних автобусів під час перевезення дітей. Загалом задокументовано 363 таких порушень. Крім того, виявлено сто випадків перевезення учнів водіями, в яких відсутній необхідний п’ятирічний стаж керування пасажирським транспортом. Не може не хвилювати й той факт, що 36 відсотків шкільних автобусів мають термін експлуатації понад десять років. А в Криму, Вінницькій, Запорізькій, Херсонській областях та Севастополі таких транспортних засобів від 50 до 61 відсотка.

Державтоінспекція МВС України занепокоєна безпекою перевезення учнів у Закарпатській області, де в складних дорожніх умовах гірської місцевості використовується 24 відсотки автобусів з терміном експлуатації понад десять років. Загалом регулярні перевезення дітей до навчальних закладів у державі виконують 3437 автобусів та мікроавтобусів, з яких 41 відсоток наданий в межах виконання державної програми "Шкільний автобус".

Також важливою складовою заходів стало проведення широкої профілактичної роботи. Зокрема, було складено відповідні графіки, згідно з якими працівників ДАІ закріплено за кожним загальноосвітнім навчальним закладом. Разом з освітянами було організовано проведення єдиних уроків з правил безпечної поведінки на вулицях та автошляхах, бесіди з батьками учнів. Зазначена профілактична тематика знайшла своє відображення і в засобах масової інформації. Так, за час проведення рейду-конкурсу спільно з журналістами було підготовлено понад тисячу телевізійних матеріалів, понад 2,5 тисячі радіоматеріалів та півтори тисячі газетних публікацій. Дітям було продемонстровано понад 4 тисячі театралізованих уроків, вистав, кінолекторіїв з тематики безпечної поведінки на вулицях та автошляхах. У регіонах видавалася й відповідна поліграфічна продукція. Під час проведення рейду в Міжнародному дитячому центрі "Артек" також відбулися 31-ий зліт загонів юних інспекторів руху та команд КВН-ЮІР, в якому взяли участь майже 400 дітей з усіх регіонів України, котрі стали переможцями в аналогічних обласних змаганнях ЮІР.

Завдяки вжитим заходам у державі з 20.08. по 20.09.2007 спостерігалося зменшення на 8% кількості дорожньо-транспортних пригод з вини неповнолітніх. Разом з тим актуальним є проведення роботи з учасниками дорожнього руху щодо профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму, роз’яснення батькам правил безпечного перевезення дітей, запровадження, як це зроблено в інших державах, обов’язкових дитячих сидінь, подальше обладнання автошляхів поблизу навчальних закладів приладами для примусового зниження швидкості тощо.

Загальнодержавний рейд " Увага! Діти на дорозі!" також висвітлив недоліки у викладанні в загальноосвітніх навчальних закладах правил безпечної поведінки на вулицях і автошляхах. Насамперед, це стосується шкільної програми, якою в межах предмету "Основи безпеки життєдіяльності" відведено лише чотири години на рік для вивчення дітьми Правил дорожнього руху. Все інше навчання з цієї дисципліни є факультативним. Воно проводиться, як правило, за ініціативою ДАІ, за різними методичними розробками, з використанням різної дитячої літератури, що й видається за наполяганням ДАІ на місцях. Все це не сприяє ефективному вивченню дітьми правил безпечної поведінки на вулицях та автошляхах. Практично не існує єдиних методичних розробок і літератури та наочних засобів для викладання правил безпечної поведінки на вулицях та автошляхах у дошкільних навчальних закладах. У зв’язку з цим Департамент ДАІ МВС України планує до 1 листопада ц.р. видати загальним накладом 25 тисяч примірників підручник, розрахований саме для дошкільнят та учнів початкових класів.


ДДАІ МВС України

 

09 жовтня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів