РОМАН "ИСПОВЕДЬ" ПРЕЗЕНТУВАЛА У ПРЕС-КЛУБІ УКРАЇНСЬКО-ІТАЛІЙСЬКА ПИСЬМЕННИЦЯ

16 жовтня в Ужгородському прес-клубі письменниця Тайві Тум (мукачівка, яка довгий час живе в Італії) подарувала присутнім журналістам любов — так вона презентує свій роман "Исповедь".

 

Kнигу присвячено подрузі авторки — Лєні, яка близько 30 років тому покінчила життя самогубством. Водночас письменниця отримала вже декілька свідчень того, що книга врятувала життя: прочитавши її, люди відмовилися від планованого самогубства. Критик Сергій Федака підтвердив, що презентована книга насичена сильним антисуїцидним зарядом.

Перший том автобіографічної сповіді вийшов друком у видавництві "Закарпаття" (планується 3 томи). А написаний був в обідні перерви, вечори та ночі за 9 місяців. Тайві Тум зізналася, що шкільні твори за неї писала мама, а під час написання роману її супроводжувало реальне відчуття того, що пише не сама, а лише є знаряддям когось іншого. Стверджує також, що цей інший — сили добра. Тому й обрала псевдонім, що не вважає себе одноосібним автором, а також через те, що не прагнула впізнаваності.

Тайві Тум запевнила, що усі факти книги — з реально прожитого нею життя, а для художнього оформлення додано хіба 10 % вигаданого.

"Я присягнулася прожити книгу за себе і за подругу Лєну, увесь час відчувала, що мушу щось зробити. І пізніше зрозуміла — мушу написати", — розповіла авторка. Вона також поділилася думкою, що головне і найскладніше питання життя — навіщо? навіщо потрібне кожне конкретне життя? "Можливо, смерть моєї подруги була потрібна для того, щоб врятувати інші життя. У такому випадку з’являється якийсь сенс", — розповіла письменниця.

Тайві Тум сьогодні мешканка Флоренції. Разом з сім’єю виїхала до Італії ще за Радянського Союзу за туристичною путівкою. Перші враження — холод між людьми. Але вже через рік відчула віяння такого вітру при відвідинах батьківщини, коли люди розпочали думати лише про гроші.

Письменниця порівняла Україну та Італію і підсумувала, що найперше впадає в очі відсутність усмішок на обличчях людей на українських вулицях. "Якщо в італійському магазині я вітаюся, то отримую усмішку у відповідь, а в українському — здивування на обличчя продавця", — каже Т. Тум. Вона також розповіла, що в Україні на вулицях вражає краса дівчаток, на відміну від Європи.

Своєю книгою Тайві Тум хоче подарувати людям любов, якої, на її думку, сьогодні так не вистачає. "Це сила, яку я дарую людям", — каже письменниця. Також вона впевнена, що своєю внутрішньою силою людина може змусити відступити усі хвороби і незгоди.

Редактор роману Галина Малик зауважила, що вражена абсолютною щирістю авторки і приголомшливо правдивим описом дійсності напередодні розпаду СРСР. "Це дуже актуально, особливо тепер, коли змістилися акценти добра і зла. Усім бажаю прочитати цю книгу", — сказала Галина Малик.

 

16 жовтня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-10-17 / 14:54:00

    ddoroha v makarony