„Перед лицем твоїм”

Греко-католицька церква виступила спонсором унікального мистецького видання про іконостаси Закарпаття

 

У вівторок, 8 листопада, в єпископській резиденції відбулася презентація книжки Михайла Приймича „Перед лицем твоїм”. Перше дослідження про закарпатські іконостаси представив сам владика Мілан, Апостольский адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії.

Він розповів, що церква виступила спонсором видання, закупивши тисячу примірників для єпархії. „Ця книжка показує красу іконостасів. Красу, джерелом якої є сам Бог”, -- образно висловився владика Мілан.

Мистецтвознавець Михайло Сирохман зазначив, що вся наша культура вийшла з християнства. А поміж тим церковне мистецтво в радянські часи не було присутнє в культурному просторі. Півстоліття воно було невідомим. Тому праця Михайла Приймача є дуже потрібною фіксацією церковного різьбярського мистецтва. Адже з кожним роком ми несемо непоправні втрати – щось знищується, щось зникає, щось викупляють спритні ділки. Тепер воно все принаймні зібране в одній книжці. Михайло Сирохман порадив досліднику не зупинятися, а йти далі: братися за дослідження закарпатського іконопису.

Сам автор книжки, проректор Закарпатського художнього інституту, зазначив, що у 18-19 столітті мистецтво на Закарпатті не ділилося на православне чи греко-католицьке. Воно було єдиним. „Це наше спільне надбання” – запевнив Михайло Приймич.

Тому, коли зараз під личиною боротьби „за чистоту віри” знищують безцінні пам’ятки культури, перебудовують, перемальовують, переоблаштовують храми, руйнуючи їхню історичну суть, це злочин перед нащадками. Виховувати можна не тільки словом, але й мистецтвом.

На унікальності книжки наголосили і видавці – директори видавництв „Гражда” і „Карпати”, які запропонували спорудити в Ужгороді пам’ятник єпископу Андрієві Бачинському, від часу правління якого почалося закарпатське відродження.

Владика Мілан підд оплески присутніх нагородив Михайла Приймича архієрейською грамотою. Таку ж відзнаку отримали і автори монументу „Репресоване духовенство”, який відкрили поблизу кафедрального собору.

Наприкінці прес-конференції виступив отець Іван, священик Святоуспенської парафії Тячева, який розповів про напружену міжконфесійну ситуацію у своєму місті, де греко-католики уже тривалий час не можуть молитися в своєму історичному храмі. Навіть почергово з православними.


Олександр ГАВРОШ, Ужгород

 

08 листопада 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів