Громадські ініціативи на протидію туберкульозу

Фундація "Громадський рух "Українці проти туберкульозу" та Міжнародна журналістська асоціація "Здоров’я без кордонів" спільно з Міжнародною коаліцією організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" виступили із ініціативами, спрямованими на мобілізацію української громадськості на боротьбу з туберкульозом.

 

На туберкульоз хворіють із часів появи людства, і до сьогоднішніх днів не знайдено абсолютної панацеї від цієї хвороби. Залишається надзвичайно гострою проблема туберкульозу і для України.

Епідемічна ситуація з туберкульозу в Україні почала погіршуватись з 1992 року і протягом останніх років значних позитивних зрушень не досягнуто. В 1995 році захворюваність на туберкульоз перевищила епідемічний поріг, а у 2006 році показник захворюваності в 2,5 рази перевищив показники 1992 року.

В цих умовах українська громадськість, небайдужа до здоров’я населення України, має об’єднати зусилля по подоланню епідемії туберкульозу в Україні.

З метою соціальної мобілізації громадян України, привертання уваги до епідемії туберкульозу наші організації звертаються до Кабінету Міністрів України із пропозицією затвердити національний символ боротьби з туберкульозом в Україні – незабудку. Нехай у нашій країні цим символом стане відома кожному з дитинства блакитна квітка з золотою серцевиною, ніжна і тендітна, як людське здоров’я, що однією своєю назвою нагадує про дбайливе відношення до життя - незабудка, квітка надії.

Також, з метою широкого привертання уваги до епідемії, проголошуємо про нашу ініціативу щодо встановлення пам’ятного знаку українцям, загиблим від туберкульозу. Пам’ятний знак пропонується розмістити у місті Києві на площі Лесі Українки біля її пам’ятника (Леся Українка померла від туберкульозу), або в іншому публічному місці столиці України.

Також хочемо зазначити, що першими на шляху епідемії туберкульозу стоять лікарі-фтизіатри, які у важких умовах борються за життя наших співвітчизників. Тому, для привертання уваги до вкрай важливої та нелегкої роботи працівників фтизіатричної галузі розпочинаємо громадську кампанію щодо встановлення щорічного Дня фтизіатра, приурочивши його до Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом – 24 березня.

В нинішніх умовах у небезпеці захворіти на туберкульоз знаходяться і найменші громадяни нашої держави – діти. Враховуючи попередні підсумки впровадження всеукраїнської програми "Дитинство без туберкульозу!", з метою навчання дітей навичкам профілактики туберкульозу та здорового способу життя, зменшення ризику їх захворюваності, звертаємось до Кабінету Міністрів України внести до плануючих документів Міністерства освіти та науки України і Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту щорічне проведення заходів програми "Дитинство без туберкульозу!", започаткованої Фундацією "Громадський рух "Українці проти туберкульозу" та Міжнародною журналістською асоціацією "Здоров’я без кордонів".

Звертаємося до усіх секторів громадянського суспільства, яким небайдуже здоров’я українських громадян, за підтримкою наших ініціатив.

 

09 листопада 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів