Національна громадянська кампанія проти туберкульозу в Україні розпочинає свою ходу

Координаційна рада Міжнародної коаліції організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" та Робочий комітет Громадської ради з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні оголошують про початок Національної громадянської кампанії об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу під гаслом "Від обізнаності населення, через спільні дії – до подолання епідемії туберкульозу в Україні".

 

Координаційна рада Міжнародної коаліції організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" та Робочий комітет Громадської ради з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні оголошують про початок Національної громадянської кампанії об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу під гаслом "Від обізнаності населення, через спільні дії – до подолання епідемії туберкульозу в Україні".

Концепція "Національної громадянської стратегії об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу в Україні" була затверджена Міжнародною коаліцією організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" та Громадською радою з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні на спільному засіданні 9 листопада 2007 року.

Попри надзвичайний характер поширення епідемії туберкульозу в Україні, інформаційно-просвітницька робота серед різних верств населення країни щодо профілактики туберкульозу майже не ведеться. В "Загальнодержавній програмі протидії захворюванню на туберкульоз у 2007−2011 роках" кошти з державного бюджету на інформаційно-профілактичну роботу щодо попередження захворювання на туберкульоз цільовим способом не передбачені. Це призводить до того, що в установах освіти, медичних закладах, на виробництві, в побуті тощо недостатньо ведеться робота по формуванню навичок здорового та морального способу життя населення, яке погано поінформоване про туберкульоз та інші соціально небезпечні інфекційні хвороби, їх ознаки, течію і способи запобігання. В громадських місцях, в установах освіти, медичних закладах, на виробництві вкрай недостатньо соціальної протитуберкульозної реклами. Поодинокі випадки появи такої реклами та інших матеріалів профілактичного спрямування в друкованих та електронних ЗМІ, на телебаченні, радіо тощо.

Сподівання, що заходи із удосконалення системи інформування населення з актуальних питань, пов’язаних із захворюванням на туберкульоз, будуть здійснені за рахунок інших джерел фінансування, як це визначено "Загальнодержавною програмою протидії захворюванню на туберкульоз у 2007−2011 роках", не виправдалися: Глобальний фонд боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією відмовив Україні у виділенні гранту на боротьбу із захворюванням на туберкульоз у 7-му, черговому раунді надання допомоги країнам, які її потребують. Це означає, що протягом найближчих років народ України матиме обмежену інформацію про туберкульоз.

Органи державної влади, обласні державні адміністрації та громадські організації практично не можуть здійснювати визначені їм в "Загальнодержавній програмі протидії захворюванню на туберкульоз на 2007−2011 роки" завдання щодо систематичного видання і розповсюдження серед населення соціальної реклами та інформаційно-просвітницьких матеріалів з актуальних питань, пов’язаних із захворюванням на туберкульоз та проводити іншу інформаційно-просвітницьку роботу внаслідок відсутності необхідних для такої діяльності бюджетних асигнувань.

За цих умов Міжнародна коаліція організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" та Громадська рада з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні виступають із ініціативою проведення в Україні Національної громадянської кампанії об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу в Україні під гаслом "Від обізнаності населення, через спільні дії – до подолання епідемії туберкульозу в Україні". Ця акція спрямована на створення широкого громадянського фронту боротьби із епідемією туберкульозу в Україні, сприяння консолідації зусиль держави, громадськості, церков, ЗМІ, спрямованих на протидію туберкульозу та на ефективне виконання завдань "Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007–2011 роках", формування дієвого національного механізму громадського контролю за туберкульозом в Україні, мобілізацію громадськості на протидію захворюванню на туберкульоз та залучення до участі в цьому представників різних секторів громадянського суспільства.

З метою підвищення суспільного потенціалу Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз Міжнародною коаліцією організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" пропонується широко та на державному рівні відзначити 24 березня – Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз у 2008 році проведенням Всеукраїнської декади протидії захворюванню на туберкульоз "Від обізнаності населення, через спільні дії – до подолання епідемії туберкульозу в Україні" під патронатом Президента України В.А. Ющенка.

Ініціатори акції впевнені, що проведення в рамках цієї Декади низки заходів під патронатом Президента України сприятиме покращенню обізнаності населення про туберкульоз та мобілізації різних його верств на протидію цій соціально небезпечній хворобі, підвищить відповідальність органів державної влади та їх посадових осіб за здійснення державної соціальної політики, спрямованої на боротьбу із епідемією та її причинами, сприятиме відродженню та розвитку в Україні засад благодійництва тощо.

На туберкульоз хворіли і хворіють сотні тисяч наших співвітчизників, від туберкульозу вже загинули і продовжують гинути сотні тисяч, серед них такі видатні представники нації, як Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Степан Руданський, Борис Грінченко, Володимир Вернадський та багато інших. З метою вшанування їх пам’яті і тим попередження сучасників про небезпеку туберкульозу пропонується оголосити в Україні 1 серпня – день смерті Лесі Українки від туберкульозу − "Національним днем вшанування пам’яті померлих від туберкульозу". Відповідні пропозиції направлені на адресу Президента України.

Міжнародна коаліція організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" та Громадська рада з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні звертається до Президента України В.А. Ющенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України із напрацьованими пропозиціями щодо внесення змін до "Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007−2011 роках", що передбачають обов’язкові видатки з Державного бюджету України на забезпечення інформування населення з актуальних питань, пов’язаних із захворюванням на туберкульоз у обсязі, не меншому ніж 10% від загального обсягу всіх видатків на її виконання.

Підтримати ініціативу Міжнародної коаліції організацій "Зупинимо туберкульоз разом!" та Громадської ради з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні щодо проведення Національної громадянської кампанії об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу під гаслом "Від обізнаності населення, через спільні дії – до подолання епідемії туберкульозу в Україні" та сприяти виконанню її завдань в усіх областях України можуть всі небайдужі громадяни, керівники, посадові особи та працівники органів влади та місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій, творчих колективів, спортивних товариств тощо своїми підписами під Декларацією об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу та особистою участю і внеском у проведення її акцій.

В додатку можна ознайомитися із офіційним оголошенням про початок Національної громадянської кампанії об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу під гаслом "Від обізнаності населення, через спільні дії – до подолання епідемії туберкульозу в Україні" та Декларацією об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу в Україні.

Будь-яку інформацію про проведення Національної громадянської кампанії об’єднаних зусиль та відданості справі боротьби проти туберкульозу під гаслом "Від обізнаності населення, через спільні дії – до подолання епідемії туберкульозу в Україні" можна отримати за наступними координатами:



Міжнародна коаліція організацій "Зупинимо туберкульоз разом!"

Україна, 03110, м. Київ, а/с 101

Телефон/факс: (+38 044) 270-44-52; 273-30-97

E-mail: [email protected]

www.stoptb.org.ua

Контактна особа: Віталій Руденко, співголова Коаліції



Громадська рада з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні

Україна, 04209, м. Київ, Оболонський проспект, 37-в, к. 9

Телефон/факс: (+38 044) 412-39-82;

Телефон: (+38 067) 719-99-24

E-mail: [email protected]

www.uablago.org.ua

Контактна особа: Сергій Борткевич, виконавчий секретар Громадської Ради

 

23 листопада 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів