Напередодні Різдвяних свят

Напередодні Різдвяних свят у Києві відбулася щорічна конференція Федерації спортивного орієнтування України, на якій було підбито підсумки року, що минає, і накреслені плани на майбутнє

 

Напередодні Різдвяних свят у Києві відбулася щорічна конференція Федерації спортивного орієнтування України, на якій було підбито підсумки року, що минає, і накреслені плани на майбутнє. Цікавим і насиченим став минувший сезон у прихильників лісового спорту, та найвизначнішою подією його, без сумніву, стало проведення у Києві 24-го чемпіонату світу зі спортивного орієнтування. До речі, наша країна вперше у своїй незалежній історії приймала змагання планетарного масштабу – у столиці змагалися збірні команди 43 країн з усіх континентів.

Під час конференції було визначено кращих спортсменів та тренерів року. До чільної трійки увійшли мукачівець В’ячеслав Мухідінов, який показав найкращий серед українців результат на чемпіонаті світу (5 місце на довгій дистанції), Павло Ушкварок з Харкова (11 місце на середній дистанції) та калушанка Марія Спасюк (12 місце на довгій дистанції – найвище досягнення серед українських жінок на чемпіонатах світу за всю історію). Відповідно й список кращих тренерів очолили особисті тренери лідерів: Олександр Цепурдей з Мукачева, харків’янин Сергій Даньков (старший тренер національної збірної) та заслужений працівник фізичної культури України Омелян Куцук з Калуша.

Визначили кращих серед спортсменів-орієнтувальників і в області. Зрозуміло, що абсолютним фаворитом серед закарпатських спортсменів є лідер національної збірної (5 та 8 місця на чемпіонаті світу), майстер спорту України В’ячеслав Мухідінов, який цього року став чемпіоном країни на довгій і середній дистанціях (травень, Чернівці), срібним призером у спринті (червень, Київ) та з багатоборства (листопад, Крим), бронзовим – в естафеті (разом з Фечом та Гутлебетом). Ну і головне досягнення – В’ячеслав єдиний із закарпатських атлетів, хто на III Всеукраїнських літніх спортивних іграх, що проводилися у Полтавській області, зумів вибороти золоту та срібну медалі, таким чином встановивши своєрідний рекорд: ніхто крім нього на Закарпатті не ставав чемпіоном всіх трьох українських Олімпіад (у 1999, 2003 та 2007 роках). Друге місце серед чоловіків в обласному рейтингу посів кращий український юніор 2007 року ужгородець Георгій Фечо, який теж відзначився на Всеукраїнських іграх, несподівано для багатьох ставши бронзовим призером на середній дистанції; на третій позиції ще один вихованець Олександра Цепурдея – Сергій Бабич, в активі якого четверте та восьме місця на Іграх.

Переможницею серед жінок стала 22-річна мукачівка, майстер спорту України Марія Семак. Колишня чемпіонка світу серед юнок із січня виступає у складі провідного данського клубу "Фарум-Тисвілде ОК", цього року вона стала призером чемпіонатів України з багатоборства та Данії – на довгій дистанції, була єдиною представницею України на етапах Кубку світу у Фінляндії та Норвегії. На другій та третій позиції – лідери збірної Закарпаття, представниці мукачівського СК "Товариш" Ольга Семак та Ніна Расчупкіна.

В обласній номінації "Відкриття року" відмічено 16-річного ужгородця Андрія Більце, який у загальноукраїнському рейтингу за підсумками основних змагань сезону у своїй віковій групі зайняв 3 місце і був запрошений до юнацької збірної команди країни.

Окремо визначалися спортсмени, що показали кращі результати в спортивному орієнтуванні на лижах. Лідерами в цьому виді орієнтування у 2007 році стали: срібний призер чемпіонату України серед юніорів Ференц Гутлебет з Ужгороду (тренер Сергій Готра) та двоє бронзових призерів – мукачівець Сергій Расчупкін (юнаки до 18 років) та Ольга Лехман з Хуста (серед дівчат не старших 14 років, тренер Віктор Шеффер).

Наступний рік буде особливим для спортсменів-орієнтувальників Закарпаття. Вперше наша область прийматиме таку велику кількість офіційних змагань: у січні національний чемпіонат та українські етапи Всесвітніх рангових змагань з лижного орієнтування (IOF World Ski-O Ranking Events); у травні – чемпіонат України з велоорієнтування (MTB-O), у червні – чемпіонат країни та один з етапів рангових стартів IOF (WRE Foot-O) зі спортивного орієнтування бігом. Всі ці змагання будуть визначальними для формування національних збірних. Тож побажаємо всім орієнтувальникам, як і представникам всіх інших видів спорту, в Новому 2008 році міцного здоров’я та багато спортивного і особистого щастя! Хай збудуться всі ваші мрії! Хай переможуть найсильніші!

Ольга Шевченко

 

24 грудня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів