Розборки “по понятіям”

Останнім часом у засобах масової інформації було чимало матеріалів, які висвітлювали стан справ у Іршавському районі, політичні розборки з опонентами, порушення законодавства при приватизації об”єктів комунальної власності тощо.

 

Зараз мова йде про безпрецедентний тиск керівників району на начальника управління освіти РДА, голови районної організації партії “Батьківщина” Івана Степановича Поповича, який під час виборів очолював штаб БЮТ. Спочатку чутки про розправу над ним всі сприйняли спокійно – і не таке говорили в районі. Тим паче, що рік тому голова Іршавської РДА п. Хохлов М.М., вітаючи Івана Степановича з днем народження, сказав у присутності численних працівників освіти: “Я Вам даю слово, що поки керую районом, не допущу звільнення з роботи І.С. Поповича. Тиск і знущання над ним припиняються раз і назавжди”.
Не був секретом і той факт, що у партію “Батьківщина” Іван Степанович , як, до речі, і багато інших керівників району, вступив за настійливим проханням члена цієї ж партії Максима Михайловича Хохлова. Але яке було здивування 1ршавчан, коли останній активно включився у виборчу кампанію і, використовуючи всі адміністративні важелі, почав агітувати за … блок “НУ-НС”. Тут все і почалося! На кожній нараді директорів шкіл поширювалась інформація про повчальні і гострі “бесіди” районного очільника з керівником освіти району. Вислови “ти думай, що робиш”, “якщо не відмовишся від начальника штабу БЮТ і секретаря, то погано закінчиш”, “ми все одно знайдемо спосіб, як тебе звільнити з роботи” стали звичним у лексиконі п. Хохлова. Останній “перл” – “щоб це мені не коштувало, я знайду спосіб, як звільнити Поповича до 25 грудня”.
Не хочеться акцентувати увагу на політиці і розповідати про погрози і тиск на цю людину під час виборчої кампанії. Про те, що йому не надали на вибори відпустку, хоча багатьом в області вона була надана, що почалися різні перевірки. До речі, з цієї ситуації І.С. Попович вийшов достойно: встигав сумлінно виконувати свої обов”язки в робочий час, проводячи партійну і штабну роботу за рахунок власного відпочинку і сну. Безумовно, мета цієї публікації – не допустити відвертої політичної розправи і відновити справедливість зараз, коли керівника оцінюють не по роботі, а за політичними поглядами. Адже, ще півроку тому у п. Хохлова М.М., який активно гуртував навколо себе людей проти “бандитів”, не було жодних претензій до Івана Степановича. Більше того, тоді Максим Михайлович, вступивши на пост голови РДА, активно протидіяв П.І. Станку, який домагався звільнення І.С. Поповича з роботи.
І от такі разючі зміни. Така бурхлива діяльність по розправі з опонентами, масштабності якої міг би позаздрити сумнозвісний колишній керівник нашої області І.М. Різак. Бо Максим Михайлович підійшов до справи по діловому, з розмахом – корчувати, так до “сьомого коліна”. І почав … з дружини Івана Степановича. Службу у справах неповнолітніх, яку вона очолювала в РДА, перейменували і відповідно ліквідували. А Ганну Василівну Попович звільнили з роботи і запропонували написати заяву на простого спеціаліста … “якщо хоче”.
В цей же час голова райради П.І.Станко терміново скликає президію райради і виносить два питання по райвідділу освіти – “Про підсумки літнього оздоровлення дітей району у 2007 році” та “Про роботу Іршавської ДЮСШ”. Участь у підготовці обох питань, як депутат райради, брала сестра дружини М.М.Хохлова – Г.А.Овсак. Вона ж виступала з інформацією по першому питанню. Як результат, роботу по організації літнього оздоровлення дітей району у 2007 році пропонувалось визнати незадовільною. Це в той час, коли у звіті голови РДА, зачитаного на сесії райради у серпні цього року, не прозвучало навіть натяку на недоліки у даному питанню. Ще більше розкрив істинні наміри районних начальників керівник апарату РДА п. Добромільський П.П., який по обом питанням запропонував роботу начальника райВО визнати незадовільною і вважати недоцільним перебування І.С.Поповича на займаній посаді. Не будемо говорити які гріхи приписувались Івану Степановичу – і безконтрольність, і не наддання допомоги, і те, що за словами Г.А.Овсак “всі директори шкіл крадуть”, і що він самоусунувся від вирішення окремих питань і т.д і т.п.
Виникає питання, чому про все це не говорилось до виборів, не розглядалось на колегіях РДА, президії та сесіях райради раніше? Може тому, що хтось сподівався, що зможе різними засобами “переконати” Поповича теж зрадити однопартійців, своїх товаришів і змусити його працювати на виборчих перегонах в “потрібному напрямку”? Не вийшло, бо Івану Степановичу, окрім професійності й працелюбності, притаманні висока порядність і відповідальність. Мабуть тому і виступи членів президії по обох питаннях, і голосування були справедливими і об”єктивними. По першому роботу визнали “недостатньою”, а по другому пропозицію П.П.Добромільського, голова райради П.І.Станко, зрозумівши, що членів президії зламати не вдалося, навіть не поставив на голосування. Щоправда, через кілька днів по району поширилися чутки, що над одним із членів президії, який не розуміє “правильну політику”, теж згущуються хмари. На жаль вони виявились правдивими і Коцана В.П. таки було зміщено з посади. Здавалося б крапки над “і” було розставлено і після президій всі були готові з полегшенням зітхнути. Та де там. “Принциповий” Максим Михайлович, не зумівши заручитись відповідним рішенням райради, видає 29.10.2007 року розпорядження, в якому оголошує І.С.Поповичу догану за … порушення при проведенні тендерів.
Хоча в поданні прокурора по даному питанню було рекомендовано притягнути до відповідальності 10 осіб, в тому числі голову тендерного комітету, начальника відділу охорони здоров”я п. Ломагу Ю.Ю., але наказують одного Івана Степановича.
Сміх та й годі. Хоча сміх цей крізь сльози, бо як стало відомо п. Хохлов М.М. вирішив замарати в цю брудну справу ще й свого заступника п. Симканинець В.А., якому і доручає вивчити питання самовільного запуску газу в котельні ДНЗ “Смерічка” с. Довге, а сам іде у відпустку. Віктор Андрійович, який залишився виконувати обов”язки голови РДА, безперечно, проявивши слабодухість і не витримавши тиску “шефа” на свою ж доповідну розпорядженням від 12.11.2007 року № 632, оголошує другу догану Поповичу І.С.
Та мабуть люди й після цього зрозуміли б п. Симканинця В.А. – адже не всі народжуються мужніми і порядними, якби, забігаючи наперед не сказати, що після звільнення Поповича І.С. з роботи, саме він швиденько обійняв посаду начальника відділу освіти Іршавської РДА. Непоганий хід великого “комбінатора” п. Хохлова М.М.?
А далі все пішло як по маслу – 13.11.2007 р. за № 02-25/1313 подання п. Хохлова М.М. начальнику облуправління освіти і науки ОДА п. Герцогу Ю.В. про погодження звільнення Поповича І.С. з посади , яке в цей же день було погоджено, хоча Юрій Вільгельмович “претензій до Івана Степановича не мав”.
Хоча й тут не обійшлося без шулерства. Зокрема, в поданні п. Хохлова М.М. сказано “Президією … Іршавської районної ради … вказано на невиконання начальником відділу освіти РДА Поповича І.С. функцій здійснення управління навчальними закладами, самоусунення … від проблем Іршавської ДЮСШ … і рекомендовано голові райдержадміністрації застосувати відповідні заходи впливу до начальника відділу освіти”, хоча в рішенні президії про це не йдеться жодним словом.
Але очевидно це не мало вже ніякого значення і вже 14.11.2007 р. розпорядженням голови РДА № 39 Попович І.С. був звільнений з посади.
Безумовно педагоги району не залишили свого керівника в біді –більше тисячі підписів було зібрано на ім”я Президента України п. Ющенка В.А. з проханням допомоги. Біля п”ятисот освітян звернулись до голови ОДА п. Гаваші О.О. та голови обласної ради п. Кічковського М.М. з пропозицією прийняти ініціативну групу педагогів Іршавщини. Таке звернення передано їм на сесії обласної ради депутатом облради, головою фракції БЮТ у обласній раді п. Сербайло А.А.
Не промовчали також директори шкіл, педагогічний актив і на зустрічі з керівництвом району, яка детально була висвітлена в газеті “Трембіта” за 24.11.2007 №43. Єдине, що не зрозуміли – так це позицію п. Добромільського П.П., який на зустрічі заявив, що згоден “однозначно, однозначно” допомагати освітянам “відстоювати” І.С.Поповича на роботі. Може Петру Петровичу простіше було б не ініціювати і не допустити звільнення Івана Степановича, а не такий захист. Не пройшло це питання і повз увагу депутатів райради. Так, на X сесії районної ради V скликання звучала гостра критика на адресу п.Хохлова М.М. з приводу вище згаданих протиправних дій. Наголошувалось, що політичні розборки стали систематичними. Так за останній час зміщено із займаних посад районного еколога, голову районного осередку Партії регіонів п. Поповича М.М., начальника управліня Пенсійного фонду України в Іршавському районі, голову фракції “Блоку Литвина” в районній раді п. Коцана В.П. У відповідній заяві депутатів, активу партії “Відродження” теж засуджено такі протиправні дії. Зверталась також увага на позачергові перевірки райВО, зокрема тих працівників, які мали необережність сказати добрі слова за І.С.Поповича. Зокрема на останню – перевірку роботи районного методичного кабінету відділу освіти ( завідуюча Келемен М.Ю.) Цікаво, чи і її звільнять з роботи ?
Підсумовуючи сказане, не можна не звернути увагу і на кулуарні розмови депутатів райради і Іршавчан. Багато з них звертають увагу на те, що вищезгадані події мають не тільки політичне забарвлення. Використовуючи ситуацію, найближче оточення п. Хохлова М.М. розправляється з тими, хто мішає приватизувати старий корпус райлікарні (Попович М.М.), постійно висловлює свою “неправильну” думку на нарадах, президіях, сесіях райради (Коцан В.П.), не захотів створити так звану господарську групу при райВО на чолі з сином голови РДА Михайлом Максимовичем, яка займалась би ремонтом, будівництвом тощо (Попович І.С.).
А взагалі то, освітяни ще не раз згадають мужність, принципову позицію Івана Степановича, його вміння відстоювати їхні інтереси. І те що сталося на останній сесій райради 20.12.2007 р., коли п. Хохлов М.М. практично вольовим рішенням зняв з відділу освіти 729 950 грн., які планувались на матеріальне заохочення кращих педагогічних колективів, тому найкраще підтвердження. Бо хоч як кажи, але новопризначений начальник райВО не зумів навіть частково відстояти інтереси своїх підлеглих.
Звичайно всі розуміють, що боротьба продовжиться і вона не омине колективи освітян, районної і обласної організації БЮТ, можливо і інших партій. Не розуміють в районі тільки одне – за що і чому представники однієї політичної сили, використовуючи владу, розправляються з своїми союзниками, представниками БЮТ.

Іван Бердникович, м. Іршава

 

26 грудня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів