“Прихватизація” по-іршавськи або “Ми що гірші за других?”

За останні роки ми вже якось звикли до повідомлень про порушення закону при продажі земельних ділянок в престижних місцях, ласих об”єктів державної і комунальної форм власності. Правда, завжди здається, що робиться це десь там, у Києві, Донецьку, Запоріжжі а не у нас. Тому випадок на Іршавщині з продажем майна “Райагропроменерго” своєю зухвалістю і лицемірством здивував і обурив не тільки депутатів райради але і багатьох жителів району

 

За останні роки ми вже якось звикли до повідомлень про порушення закону при продажі земельних ділянок в престижних місцях, ласих об”єктів державної і комунальної форм власності. Правда, завжди здається, що робиться це десь там, у Києві, Донецьку, Запоріжжі а не у нас. Тому випадок на Іршавщині з продажем майна “Райагропроменерго” своєю зухвалістю і лицемірством здивував і обурив не тільки депутатів райради але і багатьох жителів району. Коли це питання було винесено на розгляд X сесії районної ради V скликання всіх мучила одна думка – як могло статись, що нерухоме майно будівлі адміністративно-виробничого корпусу КП “Райагропроменерго” будівельним об”ємом 4860 м3, з площею забудови 540 м2, земельною ділянкою 0,42 га, розміщеного практично в центрі міста з підведеними інженерними комунікаціями – вода, газ, електроенергія, каналізація, співвласником якого (56,2% у статутному фонді) є Іршавська райрада, без її рішення і відома продано аж …за 175 тисяч гривень жительці міста Чоп п. Мокрицькій З.Ф.?!
Та сьогодні в Іршаві більше коштує трикімнатна квартира на 4-5 поверсі !! І звідки взялася жителька м.Чоп ? Чому про торги не знав ніхто з Іршавчан ? Чому не продано на аукціоні ? Всім було зрозуміло – без відома керівництва району, зокрема голови райдержадміністрації п. Хохлова М.М. це не зробили. А активне лобіювання даного питання, зокрема щодо видачі міськрадою рішення щодо свідоцтва про право власності на цей об”єкт, з боку керівника апарату Іршавської райдержадміністрації п. Добромільського П.П. тільки підтверджувало таку думку.
Тому після гострого і активного обговорення депутати прийняли рішення – створити тимчасову контрольну комісію з питань вивчення вищезгаданої оборудки. І от що з”ясувалось.
10.06.1987 року створено “Иршавское районное межхозяйственное предприятие по енергетике и електрофикации – Райагропроменерго”. В 2001 році відповідно до Установчого договору від 09.08.2001 року та Статуту перейменовано на Іршавське районне виробничо-експлуатаційне підприємство “Райагропроменерго”, де співзасновниками виступили :
- Іршавська районна рада – 56,2 % або 115 195 грн.;
- Трудовий колектив підприємства – 39,1% або 80 243 грн.;
- Сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю - 4,7 % або 9 695 грн.
В 2006 році прийнято рішення районної ради № 65 від 19.10.2006 року “Про вихід з числа засновників КП “Райагропроменерго”.
Згідно Протоколу зборів засновників від 16.01.2007 року, Акту прийому-передачі від 31.01.2007 року будівля виробничого корпусу КП “Райагропроменерго” передана районній раді.
7 листопада 2007 року Іршавська районна рада звернулась в Іршавську міську раду про видачу свідоцтва про право власності на будівлю за адресою м. Іршава, вул. Федорова, 29. Однак, яке ж було здивування працівників райради, коли на засіданні виконавчого комітету міської ради на цю будівлю виявилось поданими три заяви про видачу свідоцтва про право власності:
1. Відділом державної виконавчої служби Іршавського РУЮ
2. Колективним підприємством “Райагропроменерго”
3. Районною радою.
Під час розгляду стало відомо, що у відділі виконачвої служби 16.02.2007 року відкрито виконавче зведене провадження про стягнення з КП "Райагропроменерго” боргів на користь упрвління Пенсійного фонду в Іршавському районі, ДПІ в Іршавському районі.
В результаті вжитих заходів виконавчою службою, не ознайомивши районну раду, як співвласника у якого 56,2 % у статутному фонді, накладено арешт на нерухоме майно, яке передано відповідно до Акту прийому-передачі від 31.01.2007 року районній раді і є спільною власністю територіальних громад сіл, міста району. Однак виконкомом Іршавської міської ради не забезпечивши повний, всебічний тв об”єктивний розгляд поданих районною радою документів, а керуючись листом щодо видачі свідоцтва про право власності на нерухоме майно прокурора Іршавського району № 1418 від 14.11.2007 року та не зважаючи на матеріали подані районною радою, що підтверджують належність нерухомого майна до спільної власності територіальних громад сіл, міста району, вирішує видати свідоцтво про право власності на будівлю за адресою м. Іршава, вул. Федорова, 29 … колективному підприємству “Райагропроменерго”.
Районна рада оскаржує рішення виконкому Іршавської міської ради від 15.11.2007 р. № 469 в Господарському суді.
16.11.2007 року Іршавською міською радою видано свідоцтво про право власності на будівлю за адресою м. Іршава, вул. Федорова, 29 колективному підприємству “Райагропроменерго”!
13 жовтня 2007 року газета “ТРИБУНА” опублікувала оголошення про проведення прилюдних торгів з реалізації майна належного на праві власності КП “Райагропроменерго”, які відбудуться 29 жовтня 2007 року за адресою м. Іршава, вул. Федорова, 29 у приміщенні ДВС Іршавсього РУЮ, хоча свідоцтво про право власності видано 16.11.2007 року, тобто об”єкт проданий раніше на 18 днів ніж видано свідоцтво про право власності без державної реєстрації свідоцтва в Іршавському бюро технічної інвентаризації з порушенням Інструкції про проведення виконавчих дій затвердженої наказом Міністерства юстиції України №74/5 від 15.12.1999 року оголошення має публікуватись в засобах масової інформації за місцем знаходження об”єкта.
При отриманні матеріалів про звернення прокурора Іршавського району в особі управління Пенсійого фонду України в Іршавському районі в Господарський суд Закарпатської області виявлено, що до позовної заяви додано : свідоцтво про державну реєстрацію колективного підприємства “Райагропроменерго” виданого 30.08.2001 року, довідка про включення до ЄДРПОУ від 04.09.2001 року та копія Статуту КП “Райагропроменерго” від 10.06.1987 року, в якому не вказано співзасновника Іршавську районну раду, так як вона вступила з часткою в статутний фонд при реорганізації колективного підприємства “Райагропроменерго” у 2001 році. Знову виникає питання, чому подано Статут в старій редакції КП “Райагропроменерго”?
Відповідь очевидна – щоб усунути від процесу районну раду, окремих “незговірливих” депутатів, заробивши, очевидно, на цьому чималеньку суму.
Якщо говорити простіше, то схема вимальовується така. Ласий шматочок – комунальне підприємство, організація, тощо, доводиться протягом певного часу до практичного банкрутства, зростають борги у Пенсійний фонд України, податковий борг, зарплата, плата за енергоносії і т.д. Тоді на сцену виходить звернення прокурора в інтересах одного з фондів в Господарський суд. Приймається відповідне рішення і …вже відкрито провадження державною виконавчою службою про стягнення боргів. А далі “простіше пареної ріпи” – арешт нерухомого майна і продаж його “своїм людям” практично в закритому режимі. От і все. Хоча ні. Декілька років тому п. Хохлов М.М. при продажі готельного комплексу “Іршава” пішов іншим шляхом – через державну податкову інспекцію в Іршавському районі, яка і реалізувала цей об”єкт аж …за 250 тис.грн. В той час коли новий власник нещодавно перекупив його, кажуть, десь за 1 млн. 500 тис. грн.
Одним словом, від зміни доданків сума не змінюється, правда та, що йде в кишеню нечистим на руку ділкам, а не державі.
Тому, зважаючи на порушення чинного законодавства, при відчуженні майна “Райагропроменерго” тимчасова контрольна комісія прийняла рішення провести відповідну роботу по його поверненню у власність територіальних громад і використанню для компактного розташування комунальних підприємств району або реалізацію на аукціоні за реальну ринкову ціну. З цим рішенням погодився і голова райради п. Станко П.І., який взяв участь у засіданні. Він також проінформував депутатів, що райрадою вже направлено листи в прокуратуру району і області, обласне управління юстиції та позовну заяву до Господарського суду Закарпатської області України.
Залишається тільки сподіватись, що ці органи, а також контрольно-ревізійне управління в Закарпатській області, допоможуть усунути вищезгадані порушення і відновити віру людей у закон і справедливість.

Іван Бердникович, м.Іршава

 

26 грудня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів