ДВАДЦЯТЬ ЗАКАРПАТСЬКИХ КНИЖОК БЕРУТЬ УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ РЕЙТИНГУ "КНИЖКА РОКУ-2007"

Проект Костянтина Родика та Галини Родіної "Книжка року" вважається найкращим книжковим рейтингом України

 

У ньому беруть участь сотні, а то й тисячі видань з усіх куточків країни. Оцінюють їх понад сотню експертів-фахівців. Приємно, що Закарпаття дедалі більше представлене у цьому рейтингу. Зокрема, цього року експертом у номінації "Дитяче свято" виступає Галина Малик, а в номінації "Візитівка" -- Василь Кузан.

20 закарпатських книжок у списках "Книжки року-2007" -- це наш своєрідний рекорд. Велику роль тут зіграло те, що директор рейтингу Галина Родіна два останні роки відвідувала "Ужгородський книжковий Миколай", де мала змогу ознайомитися з кращими закарпатськими новинками. Приємно і те, що наш книжковий ярмарок "Книжка року" включила до списку найпомітніших -- разом з Форумом видавців (Львів), "Світ книги" (Харків), "Книжковий світ" (Київ), "Зелена хвиля" (Одеса).

Отож у цьогорічному всеукраїнському рейтингу зустрічаємо такі закарпатські видання. У номінації "Хрестоматія" у підрозділі "Літературна критика" -- Надія Ференц "Поетичні горизонти Закарпаття", видавництво "Мистецька лінія"; у номінації "Софія" у підрозділі "Українська гуманітаристика" -- Юрій Данилець "Православний монастир Успіння Божої Матері в селі Домбоки", видавництво "Гражда"; у номінації "Візитівка" -- Іван Небесник "Адальберт Ерделі", видавництво Олександри Гаркуші; Богдан Корж, Людмила Радько "Вибране", Ужгородська міська друкарня; Михайло Приймич, "Перед лицем твоїм. Закарпатський іконостас", видавництво "Карпати", "Гражда"; Євгенія Навроцька "Історія та культура ромів", видавництво Олександри Гаркуші; "Іршавщина – край зачарованої долини", видавництво "Краєвиди Карпат".

Найбільше закарпатців представлено у номінації "Дитяче свято" -- аж семеро. Це -- Галина Малик "Вуйко Йой і Лишиня", видавництво "Грані-Т"; Лідія Повх "Біла хата на горбку", видавництво "Карпати"; дві книжки Людмили Кудрявської – "В гостях у клоуна" і "Панамка из Панамы", видавництво Олександри Гаркуші; Ольга Кустрьо "Розповіді про Піціка, який живе в Ужгороді", видавництво "Мистецька лінія"; Олександр Гаврош "Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу", "Видавництво Старого Лева"; Леся Жеграй "Таємниці зелен-дивосвіту", видавництво "Карпати".

У номінації "Красне письменство" у підрозділі "Проза" представлені чотири закарпатські проекти – альманах "Джинсове покоління", видавництво "Карпатська вежа"; новели Ірисі Ликович "Перелітна", літературна агенція "Піраміда"; та дві книжки Оксани Луцишиної -- "Не червоніючи" та "Сонце так рідко заходить", обидві – київське видавництво "Факт".

У "Сучасній поезії" -- три наші автори : Андрій Любка " Вісім місяців шизофренії", видавництво "Ліра"; Василь Кухта "Гуцульський Париж", Ужгородська міська друкарня; Юрій Шкробинець "Може, в Лету не кане імя..." видавництво "Карпати".

Після рейтингового оцінювання у кожній номінації оберуть десять кращих видань, з яких потім новим голосуванням оберуть книжку року. Але й попасти у десятку кращих – це великий успіх, адже конкуренція у рейтингу "Книжка року-2007" неймовірна. Зрештою, для нас успіхом вже є навіть те, що Закарпаття з кожним роком все ширше представлене у головному книжковому рейтингу України.

 

14 січня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів