Диво-роботи з дерева творить художник-різьбяр із закарпатського Середнього

У закарпатському селищі Середнє, що якраз посередині між Ужгородом та Мукачевим, живе й працює художник-різьбяр, заслужений майстер народної творчості України Василь Сідак.

 

Народився майстер 61 рік тому у гірському селі Жденієво, з дитинства він працював з деревом - вирізав сопілки та іграшки, допомагав дорослим на розчистці лісу. А після закінчення відділу художньої обробки дерева Ужгородського училища прикладного мистецтва, вже 40 років Василь Сідак професійно займається різьбярством.
Про свою професію майстер каже: "Важка то робота, бувало й жили надривав. Але ні разу не пошкодував про вибір".
Раніше Василь Сідак поєднував творчість з виготовленням сувенірів, проте зараз замовлень не приймає й працює досхочу тільки заради мистецтва - задумів за сорок років не тільки не поменшало, а й побільшало. Рідні різьбяра стверджують, що не встигає майстер закінчити одну роботу, а в голові у нього вже інша, і її він поспішає завершити, щоб розпочати наступну.
Працелюбності йому не позичати - працює по вісім годин на день, а на одну роботу витрачає близько місяця. Можливо працьовитість та талант Василя Сідака цього року знов будуть відзначені: закарпатська організація Спілки народних майстрів України висунула його кандидатуру на здобуття національної премії імені Тараса Шевченка.

Сергій ГУДАК, УКРІНФОРМФОТО

 

05 лютого 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів