Ситуацією навколо встановлення на Верецькому перевалі

В Ужгороді Держсекретар Угорщини Ференц Геймеші цікавився ситуацією навколо встановлення на Верецькому перевалі пам’ятника переходу угорцями Карпат

 

Сьогодні, 12 лютого, в Ужгороді в Закарпатській облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва краю з делегацією Угорської республіки. В.о. голови облдержадміністрації Іван Балога обговорив з Державним секретарем Угорської республіки Ференцом Геймеші ряд питань, що стосуються сфер транскордонного співробітництва, забезпечення потреб угорської меншини на Закарпатті та української в Угорщині.

Угорська сторона активно цікавиться ходом підготовки до встановлення на Верецькому перевалі пам’ятника переходу угорцями Карпат. Як повідомив Іван Балога, ідея встановлення цього пам’ятника має опонентів, але разом з тим українська сторона вже забезпечила всі необхідні умови на будівельному майданчику.
Під час зустрічі було висловлено бажання обох сторін трансформувати транскордонну співпрацю з двостороннього в чотирьох чи й п’ятисторонній формат із залученням Словаччини, Румунії та Польщі. Для цього слід активізувати роботу Карпатського єврорегіону, в рамках якого можна було б вирішити чимало спільних проблем. Суб’єктивним стримуючим чинником в цій справі є те, що всі наші сусіди стали членами Європейського союзу, а це вносить певні труднощі при реалізації спільних програм.
Водночас учасники зустрічі підкреслили, що для обох сторін розвиток прикордонної інфраструктури, в тому числі реконструкція пунктів пропуску на Україно-Угорському кордоні, є пріоритетом. Слід максимально докласти зусиль для того, щоб громадяни, а також компанії, які займаються перевезеннями вантажів, відчували мінімальний дискомфорт при перетині кордону. Для розкриття транзитного потенціалу Україна повинна швидшими темпами розвивати свою інфраструктуру, насамперед логістичні центри та вантажні термінали.
Насамкінець Іван Балога повідомив угорську сторону про розвиток соціальної сфери в нашій області, користувачами послуг якої серед інших є й наша угорська спільнота, повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації.

 

12 лютого 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів